Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Čapljinska tvrtka Adria Histhil u Rusiju otpremila presadnice: Do Moskve 72.000 “uspavanih” presadnica putovalo danima

Čapljinska tvrtka Adria Histhil u Rusiju otpremila presadnice: Do Moskve 72.000 “uspavanih” presadnica putovalo danima

by | 16. rujna 2021. 12:32 | Vijesti

   I to se može, zaključak je nakon informacije o izvozu dva kamiona presadnica rajčica iz pogona tvrtke Adria Histhil u Gabeli u okolicu Moskve. Lako je voziti jednodnevne ture ili po dva, tri dana, međutim prva isporuka je do Moskve putovala osam dana. Presadnice su nakon tog putovanja rasađene i nastavile svoj razvoj. Kako se u tome uspjelo govori ing. Ivica Borovac, voditelj Službe prodaje ove tvrtke:

   „Radimo s mladim sadnicama kalemljene rajčice koje idu u poseban režim hlađenja, odnosno idu na posebne režime temperature kako bi se prilagodile transportu. Voze se na netipično niskim temperaturama oko 10 stupnjeva Celzijevih cijelim putem, tako da biljka praktički spava, hibernira, kako bi što manje bila aktivna u putu, da ne bi počela izrastati u kontejneru, počela usvajati previše vode i hrane čime bi izgubila nutritijente i tako gore došla isušena od same klime u kamionu. Režim pripreme u našim pogonima traje tri, četiri dana zahlađivanjem sadnica za što koristimo posebne komore, nakon čega idu u sličnu klimu u kamionu i tako do finalnog kupca, gdje naravno opet po našim uputama kupac to prilagođava postupno podižući temperaturu kako bi biljke što bezbolnije premostile šok transporta, odnosno niskih temperatura. Cijeli sistem je detaljno razrađen s kolegama iz Italije i Izraela, imamo dobru koordinaciju i za sada ide dobro”.

   Nije to mala stvar jer biljke poput zimskog sna kod životinja treba uspavati, pa onda nakon petnaestak dana probuditi. Govoreći o ovom tehnološki zanimljivom poslu, ing. Borovac, kaže:

   „Uspjeli smo poslije dvije godina pokušaja i testiranja samog tržišta, pošto je dosta daleko, dosta zahtjevno, nije unutar Europske unije, tako da su regulative uvoza i izvoza strožije, dosta kompliciranije od zemalja u okruženju. Radili smo na poslu duže, naši brokeri prisutni u Rusiji animirali su kupce u okolici Moskve, podijelili uzorke, ljudi su vidjeli prednost naših kalemljenih sadnica u odnosu na sadnice koje su dolazile recimo iz Poljske, Bjelorusije ili Nizozemske itd. Uspjeli smo s par ozbiljnih kupaca napraviti suradnju, jedan kamion je upravo stigao, a prije dva tjedna je isporučena prva pošiljka, kamion sa 36.000 sadnica za prva 2,5 – 3 hektara staklenika u okolici Moskve. Sadnice su presađene, lijepo rastu i napreduju, prvi dojmovi su jako dobro”.

   -Koliko putuje takva roba do kako ste kazali, okolice Moskve?

   -Prvi kamion je išao devet dana, s tim da se ne radi o putu kao takvom, dva vozača na putu preko Bjelorusije, puno je zapreka, gužvi na granicama, zavisno kojim smjerom idete. Druga pošiljka je išla osam dana. Po dolasku Rusi imaju svoju regulativu ponovo se radi uzorkovanje sadnica na biljne bolesti, štetnike, na nove viruse koji su prisutni u cijeloj Europi i šire, tako da administrativni dio na samoj granici odnese jedan i pol do dva dana. Kamion utovaren u Gabeli, sa svim dozvolama i odobrenjima stiže za sedam radnih dana.

   Za sada je dogovoren izvoz isključivo kalemljenih rajčica, ali posao obećava posebice iz razloga što je Rusija kao jedan od prioriteta, postavila vlastitu proizvodnju hrane umjesto dosadašnjeg velikog uvoza.

   „Mi smo bili među pionirima koji su ponudilo kalemljenu sadnicu, kao nešto drugačije. Prvi dojam bio je da je cijena visoka u odnosu na standardnu sadnicu, međutim kada su se uvjerili prošle godine da je prinos kalemljenih rajčica za 50 posto većih što je presudilo u dobivanju posla”, naglašava ing. Borovac.

   Valja reći da je izvoz u Rusiju veliki iskorak ne samo za ovu čapljinsku tvrtku nego i za agrar cijele Bosne i Hercegovine. Izvoziti male sadnice u tu ogromnu zemlju tehnološki je uspjeh jer sadnice valja ne samo proizvesti nego i tehnološki pripremiti kako bi izdržale razdoblje hibernacije od dva tjedna, a onda nastavile normalan rast i razvoj.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2021/9/rusija{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...