Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U dolini Neretve čudo neviđeno – pčelari tvrde: Meda nema ni za lijeka

U dolini Neretve čudo neviđeno – pčelari tvrde: Meda nema ni za lijeka

by | 22. ožujka 2018. 12:07 | Vijesti

   I to se dogodilo, u čapljinskom kraju pa i cijeloj Hercegovini nema domaćeg meda, narodski kazano ni za lijeka?! Kako se to dogodilo govori nagrađivani čapljinski pčelar Slaven Kordić.

   „Svi znamo sezona 2017-te, da je bila jedna od najlošijih što se tiče pčelarske proizvodnje to jest, samog meda. Pošto se kod nas pčelari skoro isključivo baziraju na med, to je još jedan podatak koji nije išao na ruku pčelarima. Visoke ljetne temperature i suša, početak proljeća s vjetrom, burom, koja je za nas karakteristična, a cijelo proljeće nije dala pčeli da se razvije, zbog čega su samo sretni koji su potrefili neke lokacije „izvadili“ veće količine meda, pa su nešto i napravili“, kaže ovaj čapljinski pčelar pa prelazeći na nestašicu meda nastavlja:

   „Med se prodao već davno. Ja sam imam potrebu da udovoljim nekim stalnim mušterijama, kontaktirao sam neke pčelare iz Hercegovine, tražio da mi pozajme ili prodaju meda, međutim u Hercegovini koliko ja znam, ne može se naći meda, meda u stvari nema“, kaže Kordić, te na upit – je li to dobro za pčelare najbolja vijest ili oni ipak vole rezerve, nastavlja:

   „Mislim da je s jedne strane dobro, a s druge nije. S jedne strane je dobro da se med počne cijeniti, da se vidi da se ne može meda proizvoditi u nedogled, da to nije rijeka nepresušna, znači škrto podneblje naše je takvo da su količine unosa znatno manje nego u nekim krajevima gdje medi bagrem, gdje medi repica, gdje medi suncokret… Naše područje je škrto, ali zato i kvaliteta meda je dobro. Evo, kada budu probali ove druge medove, ja se nadam da će potrošači prepoznati razliku između hercegovačkog meda i meda kojeg kupe sa strane“.

   Nije nestašica meda samo na području doline Neretve, nego kako smo doznali u cijeloj Hercegovini. Određene količine mogu se naći kod većih proizvođača, ali i tada samo na kilo, dva Jednostavno, dvije uzastopno lošije godine, odnosno kako to pčelari kažu ‘slabije paše’, iscrpile su i zalihe. Ono što pčelari u ovom trenutku priželjkuju, to je da kiše stanu, pa da pčele krenu na posao suhih krila. Med se traži, najveći pčelari ga prodaju ga samo na kilograme, ako nekome zatreba baš za lijeka, a oni manji kako upućeniji vele, ispraznili su i uobičajene kućne zalihe. Eto, i to se dogodilo. Početkom desetljeća slušali smo jadikovke pčelara oko nemogućnosti plasmana, a sada posve druga slika, meda nema na domaćem tržištu, a kamo li za izvoz za kojeg su poodavno ostvarene osnovne pretpostavke.

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...