Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

HNŽ: Idući tjedan počinju upisi u srednje škole, predviđeno 2.330 mjesta i nova zanimanja

HNŽ: Idući tjedan počinju upisi u srednje škole, predviđeno 2.330 mjesta i nova zanimanja

by | 15. lipnja 2024. 7:36 | Aktualno, Vijesti

Upisi u srednje škole za školsku 2024./2025. godinu na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije kreću u srijedu, 19. lipnja, dok drugi upisni rok počinje 26. lipnja. Za upis u srednje škole predviđeno je ukupno 2.330 mjesta, potvrdili su  iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

– Od toga, 1.735 mjesta namijenjeno je za gimnazije, vjerske i stručne četverogodišnje programe (uključujući i umjetničke škole). U stručne trogodišnje programe predviđeno je 595 mjesta od kojih je 19 mjesta za pomoćna zanimanja – navode iz resornog županijskog ministarstva i dodaju da je ove godine osnovnu školu završilo 1.863 učenika.

Učenicima će prilikom upisa, kako kažu, biti ponuđena i neka nova zanimanja.

– Nekoliko srednjih škola uvelo je nova zanimanja koja se odnose na srednje stručno obrazovanje, dok su određene škole s gimnazijskim smjerovima inovirale postojeće nastavne planove i programe – rekli su iz Ministarstva prosvjete znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.

Dalje navode da je i ove godine upisano manje “prvašića” u osnovne škole.

– Kada je riječ o osnovnim školama, ove je godine upisano 1.717 učenika, dok je u prošloj godini upisano 1.779 učenika – poručili su iz ministarstva.

 

Tekst/foto: Fena

 

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...