Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Hercegovina bilježi odlične turističke rezultate, broj dolazaka i noćenja porastao je za oko 25 posto

Hercegovina bilježi odlične turističke rezultate, broj dolazaka i noćenja porastao je za oko 25 posto

by | 7. rujna 2023. 14:01 | Aktualno, Vijesti

Prema podacima Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije  u ovoj godini ostvareno  je 119.173 noćenja stranih gostiju, što je za 53,17 posto više u odnosu na prošlu godinu.

U HNŽ-u je od siječnja do srpnja ove godine ostvareno 90.915 dolazaka i 181.308 noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine više za 28 posto, tj. 22 posto, s tim da su strani gosti u ovoj godini ostvarili 119.17 noćenja, više za 53,17 posto u odnosu na 2022. godinu, kada je ostvareno 77.801 noćenja.

Iz Turističke zajednice kažu kako još uvijek nemaju podatke za mjesec kolovoz, no da je evidentno da će broj i dolazaka i noćenja biti u porastu od najmanje 15 posto.

“Međutim, može se slobodno reći da se radi o puno većim brojevima dolazaka i noćenja u stvarnosti (najmanje dvostruko većim), ali zbog neprijavljivanja uslužne djelatnosti kojom se pojedini objekti bave kao i zbog neprijavljivanja gostiju općenito ne možemo imati točnu evidenciju”, kazao je  Ramiz Bašić, viši stručni suradnik Turističke zajednice HNŽ-a.

Dodaje kako turistički promet ostvaren u samoj špici sezone u HNŽ-u, odnosno u srpnju te sada u kolovozu, potvrđuje uočene trendove prema kojima gosti ostvaruju više dolazaka, ali se zadržava nešto kraće.

Po njegovim riječima, takva dinamika prometa je i logična, jer su tijekom prošle godine globalna putovanja i dalje bila najintenzivnija u glavnim ljetnim mjesecima te da je ovo prva godina nakon pandemije u kojoj ne postoje restrikcije i ograničenja u putovanjima, kao i prva u kojoj se u potpunosti vratila sva konkurencija.

Napomene i da utjecaj globalne inflacije te i dalje prisutan sukob u Ukrajini, nisu spriječili HNŽ da ostvari odličan rezultat, koji će se, smatra, učvrstiti u nadolazećem razdoblju zone za koju imaju jako dobre najave.

U HNŽ su najviše dolazili turisti iz zemalja regije (Hrvatska, Srbija, Slovenija,) zatim iz Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, te iz zemalja EU-a (Njemačka, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska).

Također, u toj se županiji, kao i dosad, najviše posjećivao Mostar sa starom gradskom jezgrom, spomenicima i muzejima, Blagaj sa čuvenim Vrelom Bune i tekijom, Međugorje, zatim Počitelj, Stolac, Čapljina, parkovi prirode Hutovo blato i Blidinje, pećina Vjetrenica i naravno Neum kao kupališna destinacija.

U Konjicu turisti najviše posjećuju Atomsko raketno sklonište, a u Jablanici Muzej Bitke za ranjenike.

Turisti se najviše zadržavaju i borave u Neumu i Međugorju (u prosjeku 3-4 dana), dok u Mostaru u prosjeku ostanu 1,8 dana, pokazuju podaci Turističke zajednice HNŽ-a.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...