Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Hercegovačko ugostiteljstvo bogatije za 23 obučena kuhara i konobara

Hercegovačko ugostiteljstvo bogatije za 23 obučena kuhara i konobara

by | 30. prosinca 2017. 12:37 | Vijesti

Centar za obuku i prekvalifikaciju Čapljina povodom završetka prvog ciklusa obuke za zanimanja kuhar i konobar, organizirao svečanu večeru polaznika. Na svečanoj večeri promovirano je 15 kuhara i osam konobara, kojima su poslije svečane večere, uručeni certifikati o završenoj obuci.

Obuka za zanimanje kuhar trajala 60 dana, odnosno 350 sati, od čega je 50 sati bilo teorijske nastave i 300 sati praktične obuke. Obuka za konobare trajala je 45 dana, odnosno ukupno 280 sati – od čega je 50 sati bilo teorijske nastave, a 280 praktične obuke. Na kraju su opći je dojam svi bili zadovoljni, kako polaznici, tako i organizatori, pa i novinari koji su imali prilike praktično provjeriti naučeno znanje. Govoreći o prvom ciklusu Ivan beno voditelj Centra je kazao:
„Prva dionica je završena, nadamo se da će sljedeće četiri biti još uspješnije. Ova prva grupa, bila nam je i vodilja, kako dalje raditi, odnosno kako unaprijediti rad. Zadovoljni smo prezentacijom naših polaznika na ovoj prvoj večeri, generalno njihovim zalaganjem, trudom i ono što su usvojili. Mislimo da možemo bolje, ovo je nekakav minimum koji možemo odraditi, tako da u budućnosti, nadam se, da će biti još više kvalitetnog kadra u ugostiteljstvu, kuhara i kponobara.“
Podsjećamo cilj projekta je osposobljavanje i usavršavanje u oblasti ugostiteljstva za zanimanja kuhar i konobar za najmanje 150 nezaposlenih osoba od kojih će 70 biti zaposleno. Projekt “Uspostava centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina” provodi Asocijacija za regionalni razvoj REDAH u suradnji s partnerima Službom za zapošljavanje H-N županije, Općinom Čapljina, Srednjom školom Čapljina, Bizz Solutions d. o. o. Čapljina, Turističkim klasterom Hercegovina i Turističkom zajednicom H-N županije.
Osvrćući se na sami projekt i njegove refleksije Stipe primorac predsjednik turističkog klastera hercegovina, ujedno i koordinator u projektu ispred klastera je naglasio:
„Vrlo sam zadovoljan prvim ciklusom, smatram da smo dobili jedan vrlo visoku kvalitetu što se tiče kuhara. Mislim da svečana večera koju su polaznici uz pomoć svojih predavača pripremili, zaslužuje odličnu ocjenu. Nadam se da je ovo dobar znak, da smo na pravom putu da ćemo sredstva dobivena od Međunarodne organizacije rada sa sjedištem u Budimpešti, zaista iskoristiti u prave svrhe i na hercegovačkom turističkom nebu dobiti prave majstore kuharstva i kulinarstva i svakako nove mlade, konobare koji će podići razinu usluge u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima širom Hercegovine.“
Inače, obuka se realizira u sklopu projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH”, koji financira Europska unija, a provodi Međunarodna agencija rada. Osnovni cilj projekta je doprinos smanjenju nezaposlenosti, razvoju ljudskih resursa i poboljšanju tržišta rada na području Općine Čapljina i regije Hercegovina kroz prekvalifikacije i obuke u sektoru turizma. Zanimljivo, u prvoj skupini najbrojniji su bili polaznici iz Jablanice gdje je pred otvaranjem obnovljeni hotel. U prvoj skupini bio je čak i jedan novinar, koji se odlučio prekvalificirati u konobara, a tu je i niz drugih zanimljivosti. Uz ostalo Stipe Primorac predsjednik Turističkog klastera je naglasio da će svi koji završe obuku dobiti posao!
„Oni koji to ne uspiju, neka se jave meni“, naglasio je u prilike hercegovačkog ugostiteljstva dobro upućeni predsjednik Primorac.
Obuka druge skupine za koju je prijavljen dovoljan broj kandidata, kreće 8. siječnja 2018.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2017/171230_obuka{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...