Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Povijesni uspjeh ljubuških i čapljinskih golubara – službeno priznata rasa Hercegovački prugast okretač

Povijesni uspjeh ljubuških i čapljinskih golubara – službeno priznata rasa Hercegovački prugast okretač

by | 9. siječnja 2018. 13:43 | Vijesti

Hercegovački prugasti okretač prvi je golub čija je rasa izvorno, s područja Hercegovine. Svečana potvrda rase uslijedila je na 9. državnoj izložbi sitnih životinja u Ljubuškom, koja je koncem prošle godine, održana u organizaciji Udruge „Columba“. Govoreći o tom postignuću hercegovačkih golubara Hrvoje Mucić, predsjednik Udruge „Columba“ kaže:

Inicijativa je potekla od Radoslava Lavrića, utemeljitelja naše udruge, koji je ideju dobio još prije dvadesetak godina. On je krenuo s križanjem pet rasa golubova da bi dobio šestu, koja ima genetske osobine svih pet rasa, a ne sliči ni na jednu od njih. Htio je spojiti sve dobre osobine u jednog goluba.

Prije petnaestak godina otkrio nam je svoj plan i predložio da se uključimo, jer nemoguće je da tako što, postigne jedan čovjek. Članovi Udruge „Columba“ su prihvatili projekt, a kad su vidjeli da dobro ide, da dobivamo ono što smo zamislili, prije pet, šest godina, upoznali smo čelnike krovnog saveza u BiH s projektom. Oni su nam potvrdom da smo na dobrom putu za stvaranje nove rase, dali dodatni vjetar u leđa. Prije dvije godine Savez je slanjem sudaca koji su vršili kontrole ove vrste goluba, otpočeo završni dio projekta stvaranja nove rase. Krajem 2016. godine, poslije četiri propisane kontrole od stručnih timova iz Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja, dobili smo signal da smo stvorili novu rasu i da ispunjavamo sve uvjete za njezino priznavanje“, pojašnjava predsjednik Mucić, pa obrazlaže:

To nas je dodatno motiviralo pa smo sve podredili radu na toj novoj rasi i evo nedavno na 9. državnoj izložbi, uslijedilo je i službeno priznanje rase koja je prva rasa u povijesti koja u svom nazivu nosi oznaku hercegovački! To je inače, tek osma službeno priznata rasa u BiH! Tim priznanjem dobila je svoj službeni kod 008, među priznatim rasama u BiH“, s ponosom ističe predsjednik Mucić koji na upit koliko je golubara bilo izravno uključeno u projekt, nastavlja:

U projekt razvoja nove rase bilo je uključeno deset članova naše Udruge, iz Ljubuškog i Čapljine. Priznanje nove rase san je svih golubara. To je nešto čime se mnogi bave, a rijetki to i ostvare“, konstatira Mucić koji na pitanje o osobinama prvog hercegovačkog goluba kaže:

Mi smo dobili sportskog goluba, lijepog izgleda, koji plijeni pažnju golubara i posjetitelja, na svim izložbama. U prosjeku leti 4 – 5 sati, konstantno u zraku, uz stalno duboko okretanje, po 15 – 20 metara, i ponovno dizanje u visine“, s vidnim ponosom ističe Mucić koji nam otkriva da projekt ide dalje.

Naime, na 9. državnoj izložbi sitnih životinja u Ljubuškom, bila je i Esther Huwiller, tajnica Europskog saveza, koja je predložila nastupe na narednim europskim smotrama. Članovi udruge „Columba“ riješili su prihvatiti i taj izazov. Uglavnom, dok Hercegovina, i Bosna, čekaju, hercegovački prugasti okretač koji je u početku projekta nosio naziv – roler, uskoro će postati dio Europe.

Uz priču o hercegovačkom prugastom okretaču, valja istaknuti da je na nedavno u Ljubuškom, održanoj 9. državnoj izložbi sitnih životinja, bilo izloženo 1.500 eksponata, golubova, koka, kunića i ptica. Golubova je bilo 1.190, koka 150, kunića 90, a ostalo, stotinjak komada, bile su ptice. O veličini manifestacije koja je morala zadovoljiti stroge kriterije, svjedoči podatak da je održana u Gradskoj sportskoj dvorani.

D. Musa

Okvir1

Okretač u šest boja

Da bi rasa goluba bila i službeno priznata mora se dostići 400 jedinki. U Ljubuškom je bilo izloženo 130 eksponata hercegovačkog prugastog okretača. Zanimljivo, nova rasa goluba stvorena je u šest boja! (dmu)

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...