Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Maslinari iz Broćanca okupirali čapljinsku uljaru ili Maslinari iz Neuma uljarom iz Čapljine zamijenili dalmatinske

Maslinari iz Broćanca okupirali čapljinsku uljaru ili Maslinari iz Neuma uljarom iz Čapljine zamijenili dalmatinske

by | 16. studenoga 2021. 15:44 | Vijesti

Gužva je ovih dana vladala u uljari Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva „Ramljak“ u Tasovčićima kraj Čapljine. Zasluga za to pripada maslinarima iz Broćanca pokraj Neuma, odnosno činjenici da je susjedna Hrvatska zbog pandemije i priprema za scengenski režim što podrazumijeva i zatvaranje seoskih putova koji su povezivali neumska i okolna dalmatinska sela, čime su prekinute veze s uljarama, pa su maslinari iz Broćanca „udarili“ na Čapljinu. Tu činjenicu uopće ne komentiraju, ali su o maslinama spremni govoriti.

Ove godine maslina je malo podbacila u odnosu na prošlu godinu, bila je suša velika, ali su se mlade masline ipak dobro održale u odnosu kako je vrijeme bilo. Ja sam iz sela Podžablja kod Broćanca, imam oko 280 stabala od prilike će biti dvije tone. Sada sam dopremio 981 kilo, a ima još bar toliko za ubrati. Ja sam urodom zadovoljan s obzirom kakva je godina bila, Manje je maslina nego lani, ali kažem ja sam zadovoljan u odnosu na prilike“, konstatira Jozo Vuletić iz sela Podžablje, kraj Broćanca, te govoreći o urodu nastavlja:

Stare masline, stabla stara 150 – 200 godina su dobro podnijele veliku sušu, bolje su se održale pa i bolje rodile. Te stare masline su većinom sorte oblica, ima nešto i ove što je mi zovemo „piculja“, a nešto ima ovih novih talijanskih sorti – leccino, pendolino, zatim lastovka i tako“.

-Koje su se kod vas najbolje pokazale?

-Naša oblica, dobro podnosi sušu, a ulje je kvalitetno i dobro.

-Ovdje listom kritiziraju oblicu, a vi kažete da je dobra?

-Oblica je dobra, dobro podnosi sušu, a dobro baca. Broćanac i okolica 17 do 18 posto „baca“ ulja, to druge sorte ne mogu“, kaže Jozo Vuletić, te najavljuju sadnju još oko 200 stabala, ukoliko uspije srediti zemljišne knjige kako bi „povukao“ i nešto poticaja, što se tiče prodaje, kaže da problema do sada, nije bilo:

-Maslinovo ulje što ja proizvodim može se prodati. Ove godine će ulje poskupiti, do sada je kod nas bilo 20 KM, a ove godine će biti 30 KM. Nisu masline rodile, kod nas u Broćancu i oko Broćanca, prije svega zbog suše, i to je to“, kaže Jozo.

Rodilo je nešto lošije nego prošle godine, kod mene će biti trećina lanjskog uroda. Inače, nije svugdje jednako rodilo, zavisi od lokacije, ima boljih ima lošijih mjesta, ali ipak kažem zadovoljavajuće. Po sortama, ove talijanske leccino, jesu sitnije, ali one rode, rode svake godine, a naše su pretežno oblice koju su naši stari sadili. One ne rode svake godine. Talijanke su strašne, sada ih većinom ljudi sade – leccino, pendoline“, kaže Martin Matić iz Broćanca, te podcrtava:

Imam točno 100 stabala, ja sam u godinama ne planiram više saditi, imam mladih, imam starih maslina. Ja sam imamo starih stabala preko sto godina, dva puta su mi izgorjele 2007. i 2017-te, sada sam je to ponovo obnovio i već su na rodu. Imam finih mjesta, ali ja i žena smo sami, a oko maslina ima posla, pa za sada ne mislim nasade proširivati. Nije se lako organizirati ni za berbu. Nas je tu malo, odselilo u Neum i dalje, ali nekako se snalazimo. Nabavili smo tresače, pomognu rodbina, prijatelji i tako“, zaključuje Martin.

Uglavnom, sve tvrđa granica između Hercegovine i Dalmacije, spaja hercegovačke maslinare, razmjenjuju se iskustva, pa je otvorena mogućnost da se iz toga i nešto pozitivno izrodi u vidu buduće suradnje.

{gallery}2021/11/broc{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...