banerRC212

Utorak, 14 Siječanj 2020

Košarkaški turnir: Čapljinci bolji od Dubrovčana

   Mladi košarkaški Čapljine pobjednici su košarkaškog turnira u Čapljini. U finalu mladi Čapljinci nadigrali su vršnjake iz Dubrovnika 32:26. U susretu za treće mjesto Brotnjo iz Čitluka bilo je bolje od Gruda 27:24. Tako je konačni poredak turnira polaznika škole košarke, sljedeći, 1. Čapljina, 2. Dubrovnik, 3. Brotnjo, 4. Grude. Pehare i medalje za ekipe, te pojedinačna priznanja uručili su Branislav Radak kapetan HKK Čapljina, Boris Džidić, trener i Mario Jerkić, sportski direktor kluba.

   „Jako smo zadovoljni kako je turnir protekao. Bilo je to natjecanje za djecu koja nemaju puno utakmica, posebice 2009. godište. Još jednom se pokazalo da je ovo regija s košarkaškim potencijalom samo treba raditi. Naravno, igra je samo jedan segment ovakvih turnira, drugi je druženje mladih, pa su na koncu ukupnim dojmom zadovoljna bila djeca, kao i njihovi roditelji koji su prtili natjecanje”, naglasio je Mario Jerkić, sportski direktor HKK Čapljina.

   Turnir polaznika škole košarke, dječaka rođenih 2008. i 2009. godište, održan je u organizaciji HKK Čapljina u Balon dvorani u Čapljini.

  • Objavljeno u Sport

Poticaje za nabavku traktora i(li) priključka dobilo četvoro Čapljinaca

   Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanske županije, koncem prošle godine potpisao je Odluku o odobravanju isplate novčanih potpora klijentima koji su ispunili uvjete za dodjelu novčane potpore – model kapitalnih investicijskih ulaganja – subvencija nabave traktora i priključaka za traktore. Novčane potpore dobilo je ukupno osam klijenata, od čega je polovica četvoro, s područja Čapljine. S čapljinskog područja potpore su dobili poljoprivrednici iz Čeljeva, Rečica na Dubrvama, Domanovića i Višića. Iznosi potpora kreću se od 471 KM pa do 3.625 KM koliko je dobio klijent s područja Čapljine.

   Inače, potpore se isplaćuju temeljem Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji shodno članku 6. Naputka o načinu i uvjetima za ostvarenje potpora u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2019. godinu.

Ante Juka – Biba jedan od najtrofejnijih bh. boćara: Boćanje je fin sport, ali nema mladih!

   Osvojena ekipna i brojna pojedinačna državna prvenstva, reprezentativni nastupi, pa igranje u jakoj Prvoj hrvatskoj boćarskoj ligi, sve to je prošao Ante Juka – Biba, svakako jedan od najtrofejnijih bosanskohercegovačkih boćara. Boćanje nije tzv. veliki sport pa da bi izjave njegovih asova mamile čitalačku publiku, ali Ante Juka, trenutačno kapetan BK Čapljina, svakako ima što reći kako o boćanju tako i o sportu uopće. Ističe da je zadovoljan statusom i ozračjem u klubu:

   „Drugi smo nakon prvog dijela sezone, s izgledima da u nastavku osvojimo i naslov. Prošle jeseni uzeli smo i kup. Rezultatski dobro stojimo, nema trzavice, dobra smo klapa. Jako sam zadovoljan kako sam primljen. Najveći problem kako našeg kluba tako i boćanja u BiH je nedostatak mladih igrača. Ne znam sam kako ih privući, ali bez mladih boćanje će teško opstati. Savjetujem da uprava kluba pokuša privući nekolicinu mladih igrača, inače ćemo u dogledno vrijeme zapasti u teškoće oko sastava.

   -Vi ste iz Čitluka, kad ste počinjali boćalo se na svakom koraku, što se u međuvremenu promijenilo?

   -Promijenilo se puno, mi smo igrali baš iz ljubavi, danas je mladog čovjeka teško privući u boćanje, idu u neke njima zanimljivije sportove. Danas se u Čitluku boća samo na onaj da tako kažem seoski način, dok natjecateljskog boćanja nema. Bila su tri kluba, svi su se ugasili. Nakon toga ja sam prešao u Ljubuški, zatim sam četiri sezone igrao u Metkoviću, a sada sam ovdje u Čapljini. Osobno sam zadovoljan, ali perspektiva boćanja nije svijetla ako se nešto uskoro ne promjeni.

   -Upućeni ste u prilike u hrvatskom boćanju, kako je kod njih stanje, ima li mladih?

   -Oni imaju puno manje problema nego mi ovdje. Jedan Metković, grad, ima više klubova nago cijela BiH, što u prvoj, drugoj, trećoj ligi! Nije kod njih kao nekada, ali mladih ipak ima, kod nas ih je kako stvari trenutačno stoje, nemoguće privući.

   -Bili ste reprezentativac, nastupali na svjetskim i europskim prvenstvima, gdje smo sada u tim razmjerima?

   -Već sam rekao zadnjih godina boćanje u BiH je u opadanju. Prije pet, šest godina bili smo među šest, sedam reprezentacija u svijetu, skoro sa svakog velikog natjecanja vraćali se s medaljama, sad smo dobro, dobro, pali. Uspjeh postalo i otići na ta velika natjecanja. Po meni osnovni razlog pada je nedostatak mladih igrača, nema poleta, nema prave konkurencije, a bez jake konkurencije nema uspjeha“, tvrdi Juka te na upit što bi poručio mladima, nastavlja:

   „Boćanje je fin sport, fina zabava, ja bih mlade posebice one koji su počeli u nekim drugim sportovima, pa zbog školskih i drugih obveza kane prekinuti da dođu u boćanje, čije finese mogu savladati za sezonu dvije, a onda zavisno od želja kroz klubove i reprezentaciju mogu obići svijet, kao i u drugim sportovima. U boćanju nije kao u većini drugih sportova, ima prostora za mlade igrače. U početku igra dvojku, trojku, discipline u kojima može odmah dobiti priliku, a kasnije zavisno od želje i upornosti može ići dalje. Ja sam počeo igrati trojke, pa dođeš na par, kasnije pojedinca, ako napreduješ možeš igrati što hoćeš. Dakle, u boćanju si odmah u pogonu sazrijevaš i napreduješ kroz igru“.

   Dakle, u boćanju praktično klupe za rezerve nema desetak igrača uvijek ima priliku odigrati neku od šest disciplina, kroz ukupno dvanaest partije u jednoj utakmici. Osnovni moto uz igru su zabava i druženje, a najupornijima su otvorena vrata hrvatske i drugih jakih liga u kojima se može i solidno zaraditi.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!