banerRC212

Ponedjeljak, 13 Siječanj 2020

Primaju se prijave za "Zimsku šklu rezidbe vinove loze i voćaka"

   Federalni agromediteranski zavod iz Mostara nastavlja s uobičajenim aktivnostima. U sklopu programa rada u 2020. godini je i „Zimska škola rezidbe vinove loze i voćka”, deveta po redu. Škola je besplatna, a namijenjena je svima koji žele naučiti kako na kvalitetan način obaviti rezidbu vinove loze ili voćnih vrsta kao što su – masline, šipci, smokve, jabuke i trešnje.

   Polaznici škole mogu biti svi zainteresirani. Škola rezidbe sastojati će se iz dva dijela – praktičnog i teoretskog. U teorijskom dijelu polaznici će se upoznati s općim principima rezidbe, rezidbom vinograda vinskih i stolnih sorti, kao principima rezidbe voćaka. Praktični dio nastave odvijat će se na Buni, gdje Agromeditranski zavod ima eksperimentalni poligon, kojeg čine – vinograd, voćnjak i maslinik.

   Prijave za školu rezidbe primaju se do 31. siječnja u prostorijama Federalnog agromediternskog zavoda u Mostaru, Ulica biskupa Čule 10 ili na telefone 036/335-054, 036/335-053 i 036/335-060.

   Po završetku obuke polaznicima će biti uručena Priznanja za sudjelovanje. Dakle, škola rezidbe prilika je za uzgajivače vinove loze, voća i maslina, te hobiste, da steknu za taj posao, neophodna znanja.

  • Objavljeno u Najave

U Čapljini održan koncert u povodu pravoslavnog Božića

   U sklopu programa proslave pravoslavnog Božića u Čapljini, u kinu Mogorjelo, održan je Božićni koncert u organizaciji Srpske pravoslavne opštine Čapljina i Eparhije zahumsko-hercegovačke. Okupljene je na početku programa čestitajući Božić, pozdravio Danilo Boro, bilećki paroh, koji je u svom obraćanju, uz ostalo, poručio da „jedino Gospod može dati istinski mir, ljubimo jedni druge, imajmo ljubavi među sobom“. Potom je slijedio nastup učenika, polaznika pravoslavnog vjeronauka, koji su izveli prikaz božićnih običaja i tradicionalne božićne pripjeve.

   Za koncertni dio pobrinula se Etno grupa „Iva“ iz Doboja zanimljivim repertoarom iz etno riznice Bosne, Južne Srbije i Makedonije, u vlastitoj obradi, te pjesama vjerskog sadržaja primjerice, Kyrie eleison. Koncert je zaključen nastupom Dječjeg zbora Čapljinske parohije i Etno grupe „Iva“.

   Kako je istaknuto, pokrovitelji koncerta bili su Grad Čapljina i gradonačelnik dr. Smiljan Vidić koji s Perom Kneževićem, dopredsjednikom Gradskog vijeća Čapljine, prisustvovao koncertu, te Eparhija zahumsko-hercegovačka. Valja reći da je Marko Gojačić po završetku koncerta, izrazio zadovoljstvo kako trećim po redu koncertom, tako i duhovnim dijelom proslave pravoslavnog Božića u Čapljini.

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!