banerRC212

Petak, 06 Prosinac 2019

Snijeg u Bosni diže cijene zeleni, crvenog i bijelog luka u Čapljini

   Nastavlja se kasnojesensko zatišje na veletržnici u Tasovčićima. Tek na trenutak uspio ga je narušiti snijeg na sjevernohercegovačkim planinama i diljem Bosne. Opisujući trenutačnu situaciju s ponudom i prodajom voća i povrća, Hilmo Krehić, iz Radišića kod Ljubuškog, stalni prodavač na veletržnici, kaže: „Nema ni robe, a ni kupaca”. Mada zvuči kontradiktorno s izjavom se poklapa situacija koju smo koncem tjedna zatekli na veletržnici, jer vidjeli smo trgovce koji čekaju robu, a i na tezgama neprodane robe, u prvom redu jabuka i krušaka, te mandarina iz Neretve.

   U odnosu na barometar koncem studenog zbila su se manja pomicanja cijena pojedinih artikala. Jeftiniji su krumpiri, nova cijena je 0,50 do 0,60 KM, kupus 0,20 do 0,30 KM i mrkva 0,8 do 0,9 KM, a skuplji redom – karfiol 0,90 do 1,30 KM, raštika 1,8 do 2,20 KM, špint 1 do 1,3 KM, blitva 1 do 1,2 KM, peršin i celer koji se cijene po 3 KM za kilogram. Od zadnjeg pregleda cijena skuplji su još crveni 1,3 do 1,5 KM, te bijeli luk 6 KM refuza pa do 8 KM vijenci. Dakle, niske temperature su podgrijale cijene zeleni, koje su osim kupusu, od reda rasle.

   Ostalo povrće iz redovite potrošačke košare zadržalo je cijene na razini prošlotjednih, pa se tako kelj nudi za 0,50 do 0,70 KM, zelena salata je 1 do 1,3 KM, kupus pupčar – prokulice 1,5 do 1,8 KM, brokule 1,8 do 2,2 KM, a visoku cijenu 1,2 debele pa do 3,0 KM tanke stabljike zadržala je prasa. Tikvice su od 1,4 do 2,2 KM, cikla 0,8 do 1,0 KM, a domaći grah u zrnu 5 do 6 KM za kilogram. Rajčica je bilo samo iz uvoza, a cijene se kretala od 1,2 do 1,3 KM, dok su također, uvozne paprike od 2 do 2,2 KM itd.

   Voće, obilna je ponuda domaćih jabuka i krušaka, jabuke se cijene d 0,8 do 1,3 KM, dok su kruške od 1,5 do 2,5 KM. Suhe smokve su ostale s prošlotjednom cijenom 5 do 6 KM, kao i ljuti šipci 0,8 do 1,0 KM. Domaćih slatkih šipaka poodavno nema, uvozni iz Turske cijene se 2,2 KM, kivi je 1 do 1,2 KM, a uvozni kesten 4 KM za kilogram. Mandarine su pojeftinile, nova cijena je 0,8 do 1,0 KM. Neretvanski limun je 2,7 do 2,8 KM, a naranča 2 do 2,5 KM. Iz Neretve još ima klementina čija je cijena 1,5 do 2 KM, te grejpa koji se cijeni 1,2 KM za kilogram. Ističemo, sve navedene cijene voća i povrća su na veliko.

   Na prilazu veletržnici obilna i ponuda i posjeta. Osjeća se da je netom bila mirovina, dobro su se prodavali mliječni proizvodi i riba. Pastrva iz uzgoja bila je standardnih 9 KM, šaran 10 do 11 KM, a fileti 14 KM. Somići su se cijenili 6 KM, smuđ je bio 12, a morska riba – lubin i orada bili su po 15 KM za kilogram. Mliječni proizvodi nudili su se na standardna tri štanda, a glavni proizvod bio je sir koji se cijeni 5 do 6 KM mladi, kravlji je bio 8 do 10, miješani ovčji kravlji 10 do 12 KM. Suhi ovčji sir iz Podveležja bio je 15 KM, s Morina 18, a sa Zelengore 20 KM za kilogram. Kajmak se cijenio 16 do 18 KM, dok je maslo bilo 14 do 16 KM. Domaća jaja bila su 0,20 do 0,30 KM, koke 8 do 12, a pijevci od 10 do 25 KM komad.

   Još uvijek ima i kupusa za zimnicu koji se nudio na dva kamiona, cijena je nepromijenjena, glavica je 0,7, a rezani kupus 0,8 KM za kilogram s uslugom pripreme za kiseljenje u što se ubrajaju bušenje srčike kod glavice, te soljenje. Obilna je bila ponuda drva čija cijena polako raste, trenutačno se prostorni metar oblovine cijeni oko 90 KM, dok su cijepana uglavnom 100 KM. Uz navedeno na prilazu veletržnici nudila se i razna druga roba, od ljekovitih trava pa do alatki kovača iz Vareša.

D. Musa

Poštovani, manje više svi znate gdje je pijaca, a podsjećam vas i na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Goran Lasta topnik RA Čapljina: Možemo se sa svima nositi, jedini kiks poraz od Međugorja"!

   Goran Lasta nepuno desetljeće udarna je snaga čapljinskog rukometa. Boje Čapljine branio je u Premijer ligi, igrao i finale Kupa BiH protiv banjalučkog Borca, u travnju 2013. godine. Prije četiri godine iz Rukometnog kluba Čapljina, prešao je u tek osnovanu Rukometnu akademiju Čapljina. Nepune tri sezone uporedo igrala su oba čapljinska kluba u Prvoj federalnoj ligi BiH, južna skupina, da bi na početku tekuće sezone došlo do fuzije. Međutim, u slučaju Gorana Laste to ništa bitno ne mijenja, bio je vodeći strijelac u oba pogona, što je nastavio i u trećem zajedničkom. Osvrćući se na netom završenu sezonu, prvi topnik „akademaca”, kaže:

   „Kad gledamo kompletno ovu polusezonu, možemo biti zadovoljni, jedini kiks bio je poraz od Međugorja u Čitluku. Ne podcjenjujem ekipu Međugorja, ali to nam je stvarno bio kiks. Porazi u Sarajevu od Bosne i Briješća, nisu strašni, oni nama dolaze u drugoj polusezoni, možemo im se revanširati, ali poraz u Čitluku zaista nam nije trebao”, ističe Goran Lasta, te osvrćući se na pobjedu u derbiju protiv Radničkog, razlaže:

   „To je za nas bila teška utakmica, Radnički je do zadnjeg kola bio jedina neporažena ekipa. U tu utakmicu ušli smo odlično u jednom trenutku vodili smo i sa šest pogodaka razlike, na kraju prvo poluvrijeme završili s plus jedan. U svlačionici smo se dogovorili da se vratimo igri koju smo prezentirali do dvadesete minute prvoga poluvremena. Dogovor smo ispoštovali, a kao nagrada uslijedila je naša zaslužena pobjeda”.

   Valja reći da je Lasta bio prvi strijelac svoje ekipe s 11 pogodaka, jedan manje postigao je Slavko Previšić, odnosno dvojica udarnih topnika „akademaca” postigla su više od dvije trećine svih pogodaka. Međutim, Lasti koji je do sada mogao napraviti i bogatiju rukometnu karijeru, to nije bitno, on ostaje čovjek ekipe, koji je i socijalno osjetljiv. Uz ostalo redoviti je darivatelj krvi, međutim, kada je rukomet u pitanju osvrt na sezonu završili smo za ljubitelje rukometa u Čapljini, neizostavnim pitanjem:

   -Derbi je pokazao da se možete nositi s najjačima u Prvoj ligi, što se može očekivati u nastavku prvenstva, ima li Čapljina potencijala da primjerice, u zadnjem kolu protiv Radničkog odigra utakmicu za prvo mjesto?

   „Može, mada su nas ove polusezone poharale ozljede. Pažin koji nam je jedino lijevo krilo, povrijedio se, nema ga tri mjeseca minimalno, tek onda se može vratiti treninzima, Perić koji nam je već godinu dana jedini desni bek, ljevak, nije na raspolaganju, Vasilj je protiv Radničkog dobio crveni karton, ali gledajte, ne trebaju nama pojačanja samo da se odsutni što prije vrate možemo se mi boriti za prvo mjesto”.

   Podsjećamo, na rezultate 11-og, zadnjeg kola jesenske polusezone, Čapljina: RA Čapljina – Radnički 31:28, Ljubuški: Izviđač CO 2 – Jajce 34:24, Sarajevo: Briješće – Velež 35:24, Vogošća: Vogošća Poljine Hills 2 – Bosna 28:32, Travnik: Travnik – Međugorje 28:30, slobodan Donji Vakuf.

   Konačni poredak na kraju jesenske polusezone, 1. Radnički 25, 2. Bosna 25, 3. Briješće 22, 4. RA Čapljina 21, 5. Izviđač CO 2 19, 6. Travnik 12, 7. Velež 12, 8. Donji Vakuf 9, 10. Međugorje 9, 10. Jajce 7, 11. Vogošća Poljine Hills 2 1 bod.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!