banerRC212

Ponedjeljak, 30 Prosinac 2019

Srijeda i četvrtak, 1-og i 2-og siječnja, na veletržnici u Tasovčićima, nerdni dani

   Kao i tijekom Božićnih blagdana i tijekom novogodišnjih praznik veletržnica u Tasovčićima neće raditi dva i pol dana. U utorak, 31-og prosinca, veletržnica će raditi do 11 sati, prijepodne, dok će srijeda i četvrtak, 1-og i 2-og siječnja biti neradni dani. Prvi radni dan u Novoj 2020-oj godini bit će petak, 3-eg siječnja, kada će veletržnica u Tasovčićima raditi uobičajeno radno vrijeme.

Marko Jelčić pobjednik šahovskog turnira u Čapljini, a mlade dame trenirale strogoću

   Marko Jelčić, Mostarac koji nastupa za ŠK Široki Brijeg, pobjednik je Božićno-novogodišnjeg šahovskog turnira u Čapljini. Jelčić je iz devet partija osvojio osam poena i tako za pola poena pretekao šahiste Čapljine Almira Mataradžića i Ekrema Kosu koji dijele drugo i treće mjesto sa po 7,5 poena. Sa dva, odnosno poen i pol zaostatka iza vodećeg terceta bili su Miroslav Zekušić član ŠK Zrinjski, Mostar, te Čapljinac - Gordan Jelčić koji su osvojili po 6 poena. Dobar plasman s obzirom na konkurenciju, ostvarila je Sanja Bilić, inače šahovska prvakinja splitskog Sveučilišta, koja je s 5,5 usamljena, šesta. Odličan rezultat postigla je Ana Ostojić, mlada Čitlučanka dijeli 7 – 10 mjesta s pet poena, a ima nepunih 12 godina! Bilo je još sličnih iznenađenja, koja najavljuju da šah uz Neretvu od Mostara do Ploča, čekaju bolji dani, jer se najavljuje prava erupcija mladih.

   Prigodne novčane nagrade osvojila su petorica prvoplasiranih, prvu – Marko Jelčić, drugu i treću Almir Mataradžić i Ekrem Koso, trostruki uzastopni pobjednik, četvrtu i petu Miroslav Zekušić i Gordan Jelčić. Nagrada za najboljeg mladog igrača do 18 godina, pripala je Domagoju Bjelišu iz Metkovića, do 16 godina najuspješnija je bila Anamarija Gavran iz Mostara, dok je nagrada za najuspješnijeg sudionika do 14 godina, pripala Martini Šimunović, još jednoj Mostarki koja puno obećava. Priznanje za najuspješniju sudionicu – sudionika do 12 godina ponijela je već spomenuta Ana Ostojić iz Čitluka. U to žensko carstvo mladih nada, uspio se probiti smo Mihael Bjeliš iz Metkovića koji je bio najuspješniji u uzrastu do 10 godina u kojem je bilo čak troje sudionika.

   „Jako sam zadovoljan ovim turnirom, koji je bio i svojevrsna prekretnica. Naime, ranijih godina odnosno na prethodnim turnirima, glavnu riječ su vodili šahisti starije dobi, ovoga puta vladali su mladi koji se nisu probili u sami vrh, međutim igrali su tak dobro da je nekima od njih malo nedostajalo za takav pomak. Upravo je cilj našeg kluba popularizacija šaha među mladima, kada se to sagleda onda je turnir u cijelosti ispunio očekivanja”, naglasio je Vladislav Prskalo u osvrtu na tradicionalni božićno-novogodišnji turnir.

   Podsjećamo, organizator turnira je bio ŠK Čapljina, a turnir je igran u prostorijama kluba. Nastupilo je 24 igrača iz BiH i Hrvatske. Pokrovitelj Božićno-novogodišnjeg turnira u Čapljini bio je dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.

 

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Miloš Jelčić predsjednika OK Čapljina i OS Federacije: Srednjoeuropska liga veliki poticaj za bh. odbojku

   Podsjećamo, početkom desetljeća Čapljinci su u dva navrata, ukupno tri sezone proveli u 'Premijeri'. Daleko je i od vremena kada je ženski pogon imao sastave u federalnoj Superligi i Prvoj ligi, dakle dvije ekipe. U godini na izmaku nastupala je samo jedna ženska ekipa koja je prošlu sezonu završila na devetom mjestu, a istu poziciju zauzela je i na koncu jesenske polusezone, što će reći Čapljinke uspijevaju sačuvati status superligaša i ništa više. Osvrćući se na postignuća u prvom dijelu sezone Miloš Jelčić predsjednik OK Čapljina i OS Federacije BiH, te trener mlađih uzrasta, konstatira:

   „Mogu reći da smo radili dosta dobro kompletno i djevojke, i treneri, i mi u upravi koji se borimo da preživimo iz utakmice u utakmicu. Možda nisam zadovoljan samim rezultatima, odigrali smo jednu dobru utakmicu u Širokom Brijegu, nadao sam se da ćemo uvezati takve dvije tri partije, nije išlo, idemo dalje. Praktično nismo prekidali nastavili smo raditi nakon završetka polusezone. Da talenta ima potvrđuje naša pobjeda na nedavnom novogodišnjem turniru u Mostaru, gdje je naša igračica Paulina Kuzman proglašena najboljom.. Potencijala ima, djevojke za sada dobro igraju utakmice bez pritiska, očekujemo da će kroz rad i utakmice stasati. Sada pripremamo 2004-to i 2006-to godište za novo natjecanje.

   -Da potencijala ima potvrđuju tri igračice u zagrebačkoj Mladosti, Božena Butigan je standardna hrvatska reprezentativka, Marija Jakić nastupa za razigrani Mostar, može li se kvaliteta zadržati?

   -Mi ne smije, ne možemo i nemamo pravo ono što je super kvalitetno ostaviti u mladoj sredini kao što je Čapljina. Imamo mi znanja, ali nemamo mogućnosti da od naših djevojaka napravimo svjetske igračice kao što ima Mladost.

   -Predsjednik ste i Odbojkaškog saveza Federacije, kad je riječ o odbojci očito je veliki rasporak između ženske i muške, u ženskoj klubova na pretek u muškoj oseka?

   -To nije samo trend samo u BiH, to je trend i u svijetu. Čak i najveće odbojkaške sile imaju problema s mlađim uzrastima. Muška populacija sve manje i manje trenira ne samo odbojku nego čak i nogomet, mada je svako dijete zaljubljeno u nogomet. Što se tiče nas u Čapljini, mi već pola godine nastojimo oformiti i muški pogon. Polako, koraci su stvarno mali, ali idemo naprijed, očekujem da ćemo do kraja ove školske godine, kroz rad u školama, imati novu mladu ekipu, iz koje će stasati novi igrači.

   -Što za odbojku u BiH znače dobri rezultati klubova u Srednjoeuropskoj, MEVZ-a ligi?

   -Ne može Bimal Jedinstvo, godinama ponavljati isto, ono je iznad ostalih klubova naše lige. Drago nam je da im se priključila i Banja Luka. One su našle motiv i želju igrati u MEVZ-a ligi, jer zamislite kako je ići na utakmice kad je unaprijed poznato da ćete dobiti s 3:0!? Naravno iznimno nam je drago da djevojke, pa i odbojkaši Mladosti iz Brčkog, prave dobre rezultate. Moram reći kad smo nedavno bili u Bukureštu na sastanku Balkanske asocijacije, da smo „popili“ dobre kritike, zašto smo otišli u srednjoeuropsku asocijaciju, zašto nismo ostali u balkanskoj. Mi smo tražili da se napravi takva jedna asocijacija balkanska i ne bi bio problem da se ostane i da se igra u njoj. Za sada MEVZ-a liga je za bosanskohercegovačku odbojku izniman, veliki pogodak. Imam informacije da će se u idućoj sezoni priključiti i Crna Gora što će povećati broj klubova i jačati konkurenciju. To je odlično za sve, pa i za Čapljinu.

   Moglo bi se reći da su nastupi tri kluba odbojkašica prvaka Bimal Jedinstva i BL Voleja, te odbojkaša prvaka Mladosti, vraćaju samopouzdanje bh. odbojci u cjelini. Godinama zatvorena, moglo bi se reći izolirana od drugih s rijetkim nastupima reprezentacije, tavorila je na marginama bh sporta. Sada kada klubovi već u prvoj sezoni bilježe rezultate iznad očekivanja, stvara se posve druga slika. Podsjećamo, odbojkašice Jedinstva su trenutačno druge u MEVZ-a ligi ispred hrvatskih i austrijskih klubova, dok sedmoplasirani BL Volej ima pet bodova. U muškoj konkurenciji Mladost je posljednja, osma, ali s tri pobjede.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!