banerRC212

Ponedjeljak, 23 Prosinac 2019

AUDIO 4. sjednica Gradskog vijeća Čapljina

 4. sjednica Gradskog vijeća Čapljina održan je u dvorani u zgradi Policijske uprave. Sjednicom je predsjedavao Pero Knežević, dopredsjedatelj Gradskog Vijeća Čapljina.

Na početku su, uobičajeno, postavljena vijećnička pitanja a potom je razmatran prijedlog dnevnog reda. Bilo je 13 prijedloga za dopunu dnevnog reda, međutim, većinom glasova, svi odreda su odbijeni, a usvojen je sljedeći dnevni red:
1. Izvod iz zapisnika sa 3. sjednice Gradskog vijeća Čapljina,
2. Prijedlog Statuta Grada Čapljina,
3. Financijsko izvješće o izvršenju Proračuna Grada Čapljina u razdoblju od 01.01.2019. do 30.06.2019. godine,
4. Financijsko izvješće o izvršenju Proračuna Grada Čapljina u razdoblju od 01.01.2019. do 30.09.2019. godine,
5. Prijedlog Proračuna Grada Čapljina za 2020. godinu,
6. Prijedlog odluke o izvršenju Proračuna Grada Čapljina za 2020. godinu,
7. Prijedlog odluke o provedbi postupka prodaje i zakupa nekretnina u vlasništvu Grada Čapljina,
8. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju lokacija i načina postavljanja reklamnih panoa i/ili displeja na području grada Čapljina,
9. Prijedlog rješenja o izmjenama i dopunama rješenja o imenovanju Povjerenstva za utvrđivanje uvjeta uređenja prostora u slučajevima kada za to nije nadležno Gradsko tijelo za prostorno uređenje,
10. Izvješće Povjerenstva za izbor članova tijela upravljanja ( Nadzorni odbor JP „Radiopostaja Čapljina“, Upravno vijeće Ustanove za kulturu „Knjižnica i kino Čapljina“ , Školski odbor O.Š. Čapljina)- izbor i imenovanje članova tijela upravljanja,
11. Suglasnost na izmjene i dopune Statuta Srednje škole Čapljina,
12. Suglasnost na izmjene i dopune Statuta Osnovne škole Vladimira Pavlovića Čapljina,
13. Suglasnost na izmjene i dopune Statuta Osnovne škole „Lipanjske zore“ Višići,
14. Prijedlog za reguliranje ranije izvršenih dodjela građevinskog zemljišta.

U tonskom zapisu možete poslušati 4. sjednicu Gradskog vijećqa Čapljina.

  • Objavljeno u Audio

Veletržnica u Tasovčićima neće raditi dva i pol dana

   Veletržnica u Tasovčićima narednih dana imat će blagdanski režim rada. Naime, na Badnji dan, u utorak, veletržnica će raditi do 11 sati. U srijedu na katolički blagdan Božića, te 26-og prosinca, veletržnica neće raditi. U petak, 27-og prosinca, veletržnica će imati uobičajeno radno vrijeme.

  • Objavljeno u Najave

Na 30. memorijalu „Andrija Anković“ sudjelovt će branitelj trofeja Sutjeska, Zrinjski, Neretva i GOŠK

   Mjesec dana prije 30-og izdanja nogometnog Memorijala Andrije Ankovića u Gabeli riješene su sve dvojbe oko sudionika. Na turniru će nastupiti pobjednik 29-og izdanja Sutjeska iz Nikšića, inače prvak Crne Gore, Zrinjski iz Mostara, Neretva iz Metkovića i domaćin GOŠK. Inače, Sutjeska je osvojila dva zadnja turnira 2018-te i 2019-te godine, te se tako upisala u rijetke momčadi kojima je pošlo za nogom, obraniti trofej u Gabeli..

   „Mi smo ponosni na međunarodni Memorijal „Andrije Ankovića“ , jer ovakav turnir ne organizira nitko ne samo u Bosni i Hercegovini, nego ni u ovom dijelu Europe. Na redu je njegovo 30-to jubilarno izdanje, na što smo također ponosni. Trideseti turnir će se igrati u subotu i nedjelju 25. i 26. siječnja 2020. godine. Mislim da će i ovogodišnji turnir gledano na regionalnu razinu, biti jak. Sutjeska je aktualni prvak Crne Gore, trenutačno je druga na ljestvici iza Budućnosti, Zrinjski je jedan od vodećih klubova u BiH, a Neretva iz Metkovića je naš sportski prijatelj. Metkovčani su kao i GOŠK, jednom bili pobjednici turnira“, ističe Andrija Jurković predsjednik kluba te na opasku da su pri odabiru sudionika bili očito pragmatični, kako u pogledu troškova, tako i posjeta:

   „Svakako da nastup Zrinjskog i Neretve jamče dolazak jednog broja navijača iz Mostara i Metkovića, što nas i raduje. Naravno da smo vodili računa i o troškovima, u GOŠK-u je to uvijek bio jedan od prioriteta“, konstatira direktor Jurković.

   Dakle, po završetku sezone u GOŠK-u nisu sjedili skrštenih ruku. Očito su na vrijeme osigurali pristanak navedenih klubova, a direktor Jurković naglašava da je posla puno, pa će poodmakle pripreme za 30-ti memorijal jenjati samo tijekom predstojećih blagdana, a onda se ponovo zahuktati. Po tradiciji uz Memorijal u Gabeli, održat će se i GOŠK-ova plavo-bijela noć, tako da će marni članovi uprave i simpatizeri kluba u narednih mjesec dana imati pune ruke posla.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

U Čapljini: Antologijska izložba Vlahe Bukovca

   Suradnja Moderne galerija iz Zagreba i Umjetničke galerije Hrvatskog kulturnog središta Založbe kralja Tomislava iz Čapljine, urodila je još jednom iznimnom izložbom ovoga puta Vlahe Bukovca, začetnika i princa hrvatske moderne. Kod Vlahe Bukovca ni u čemu nema sredine, u svemu je bio izniman od djetinjstva pa do zvjezdanih umjetničkih staza. Otud nije ni čudo što je njegova izložba u Čapljini, okupila ljubitelje umjetnosti sa šireg područja Hercegovine. Jednodušna je bila ocjena posjetitelja, bilo da je riječ o istina malobrojnim umjetnicima – slikarima i kiparima, bilo da je riječ o ljubiteljima umjetnosti ili znatiželjnicima – treba ovo pogledati da bi se spoznala umjetnost i cijenili njezini dosezi.

   Sa samo 11 godina Vlaho Bukovac se sa stricem otisnuo u pečalbu gdje se bavio svim i svačim od kako to pomorci kažu „malog od kužine“, nadničara, mornara, pismoslikara u peruanskoj tvornici vagona, a bio je i štićenik dječačkog popravišta… Nakon što je zaradio nešto novca portretirajući bogate ljude 1877. godine odlučio se vratiti u rodni Cavtat. Zanimljivo, putujući od San Francisca do New Yorka preživio je veliku željezničku nesreću, a na prekooceanskom brodu za Hamburg i veliki požar.

   Na slikarske studije u Parizu, umjesto kako je planirao u Rimu, upućuje ga njegov zaštitnik dubrovački vlastelin Medo Pucić. Studij završava u vrlo kratkom roku i od 1880. Godine diplomirani je slikar s već „čvrsto izgrađenim stavom da haljine treba slikati prema uzorku, tijelo prema modelu, a prirodu u eksterijeru i prema prirodnoj svjetlosti“, napisala je u pogovoru Biserka Rauter Plančić autorica izložbenog postava, inače ravnateljica Moderne galerije u Zagrebu.

   „Fascinantan portretist i u svjetskim razmjerima uspoređivali su ga s Rembrandtom, u svojim djelima on slavi ljepotu i daje smisao uživanju u lijepoj slici iz života portretiranoga. Ako mu model ponekad i nije bio baš oličenje ljepote, obdario bi ga prekrasnom odjećom i koncentrirao bi se na ljepotu tkanine, veza i šara u nju utkanih, no nikada ne bi prešutio manje lijepo lice ili uočenu oštrinu karaktera portretiranoga“, kazala je uz ostalo, Biserka Rauter Plančić u pogovoru izložbi.

   Na čapljinskom postavu „Vlaho Bukovac – Antologijska djela“ izloženo je 25 djela, među njima i grandiozni „Gundulićev san“ monumentalna kompozicija iz 1894. dimenzija 185 x 308! Među izloženim djelima su zatim, umjetnikov „Autoportret“ iz 1914., pa slavno ulje na platnu „Ikar na hridi“ iz 1897., reproducirano u svim značajnim enciklopedijama, tu je i prefinjeno platno „Moje gnijezdo“, pa minuciozni „Portret Duje Karamana“, ulje na platnu iz 1894. godine…

   Uz Biserku Rauter Plančić, autoricu postava i pogovora u programu otvaranja sudjelovali su Monija Jarak mezzosopranistica uz pratnju Marijane Pavlović na klaviru, grupa „Ajmo ća“, dok je program vidio Boris Matić, glumac kazališta Marina Držića iz Dubrovnika. Izložba ostaje otvorena do 25. siječnja 2020. godine.

D. Musa

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!