banerRC212

Petak, 20 Prosinac 2019

Na veletržnici u Tasovčićima povrće i voće kupuje se na kapaljku, traženi sir i riba, kineski kestan 4 KM!

   Na cijenama voća i povrća na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima, gotovo da se i ne osjeća blagdanski potrošački žar, međutim na prilazu gdje se prodaje različita domaća roba - od drva, preko mliječnih proizvoda i ribe, pa do presadnica povrća, velika je gužva. Kod povrća registrirali smo dva mala i jedno značajnije poskupljenje. Mali pomak imale si cijene raštike 1,5 vrhovi pa do 2,2 KM listovi, te crvenog luka koji se nudi za 0,70 uvozni, pa do 1,6 KM, bugojnski pogačar. Značajno skuplji je špinat čija je nova cijena 1,3 s otvorenog pa do 2,2 KM plastenički. U redovitom barometru bilježimo i četiri manja pojeftinjenja – kupusa čija je nova cijena 0,25 do 0,40 KM, zatim zelena salate od 1,0 KM kristalka pa do 1,3 KM puterica, kelj 0,5 do 0,6 KM, a nešto jeftinija je i mrkva 0,7 do 1,0 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijene s konca prošloga tjedna, pa su tako krumpiri i dalje od 0,50 do 0,80 KM, karfiol je od 1,4 do 1,7 KM, kupus pupčar – prokulice, su 1,7 do 2,0 KM, blitva 1,5 do 2 KM, a rijetke brokule već konstntno konstantno su 2,5 KM. Listovi peršina i celera su 2,5 do 3,5 KM za kilogram, prasa je od 1,0 KM debele stabljike, pa do 2,6 KM tanke stabljike, cikla je 0,8 do 1,0 KM, bijeli luk 5 do 7 KM, a domaći grah 5 do 6 KM za kilogram.

   Voće, domaće jabuke su od 0,7 do 1,2 KM, kruške od 1,0 do 1,7 KM. Zanimljivo, proizvođači – prodavači iz okolice Gradačca i Gračanice ističu da će domaćih krušaka biti sve do konca siječnja. Suhe smokve su 5 do 7 KM, dok se suhe smokve sušene na dalmatinski način, cijene i do 15 KM za kilogram! Kivi izvrsne kvalitete cijenio se od 1,0 do 1,2 KM, domaćih šipaka više nema - uvozni iz Turske su 2,2 KM, uvozni kesten, iz Kine, 5 KM. Interesantne su cijene jezgre orah, uvozni u boksovima na veliko, su 13,5 KM, kod stalnih prodavača domaći se cijene od 17 do 19 KM, dok im cijena ispred veletržnice dostiže do 22 KM za kilogram.

   Voće iz Neretve, od zadnjeg barometra cijena mandarina je u laganom porastu, trenutačno su od 0,85 do do 1,10, klementine su jeftinije 1,5 do 1,7 KM, kao i limun koji je od 2,0 do 2,7 KM. Grejp je oko 1,5 KM, a naranče su 2 KM za kilogram. Ističemo, sve navedene cijene voća i povrća, su na veliko.

   Ispred veletržnice prvo obilje različite robe domaća jaja cijene se 0,20 do 0,30 KM, koke nosilje su od 8 do 10 KM, a pijetlovi od 10 do 25 KM komad. Bilo je i kunića, mladi su se cijenili 15 KM komad, a odrasli 20 KM. Unatoč predblagdanskom razdoblju jegulje nije bilo, pastrva iz uzgoja cijenila se 9, šaran 10 KM, dok su fileti bili 15 KM za kilogram. Morska riba – lubin i orada bili su po 15 KM, a somići 6 KM. Na mliječne proizvode u prvom redu sir, bila je prava navala, a cijena se kretala od 5 KM mladi, pa do 20 KM suhi ovčji sir sa Zelengore. Suhi ovčji sir s Morina i kupreški u kolutovima, bili su po 18 KM. Kravlji sir bio je 8 do 10 KM. Naravno u ponudi su bila božićna drvca, odnosno jelke, a cijena se kretala od 20 pa do 55 KM komad, zavisno od veličine i vrste. Isto tako nudila se pšenica u posudama u različitim aranžmanima, a cijena se kretala od tri - četiri KM, pa naviše. U ponudi je bilo meso domaćih svinja, a zanimljivo najskuplji su bili čvarci 16 KM kilogram, domaće vino po 4 KM, domaće sirće također 4 KM, sok od šipaka 10 KM litra itd. Uglavnom, ispred veletržnice u ovoga petka, bio je pravi blagdanski ugođaj.

D. Musa

   Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Priprema za blagdane: Planule najskuplje nordijske jelke po cijeni od 60 KM

   Nije kao nekada, ali ponuda božićnih drvaca na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima, je više nego dobra. Nude se u rasadniku za tu namjenu uzgojene jele i smrče u različitim varijacijama. Željka Kapular iz Čapljine, ističe da sadnice uzgojene u Uskoplju – Gornjem Vakufu, za tamošnjeg uzgajivača prodaje nepuno desetljeće:

   „Ove godine prodaja je krenula ranije, narod je počeo kiti ima skoro desetak dana. Dosta se traže kvalitetniji borovi - prave i srebrene jele, smrča manje-više, iako je i jeftinija. Smrča čim se u toplo unese, iglice počnu opadati, nije dugotrajna. Božićna drvca kupuju uglavnom isti kupci, pa su uvidjeli što im više odgovara, mlađe gospođe ne vole da im iglice svakodnevno padaju na pod. Uz uobičajene jele imamo srebrene i bijele, bilo je i nordijskih, ali su se već rasprodale. Već sam rekla imamo stalne mušterije koje čim se pojave odmah kupe ono što žele“, kaže gospođa Željka, te na upit o cijeni, nastavlja:

   „Cijena se kreće od 20 KM ove manje, pa do 50 KM, zavisno od veličine. Nordijske su bile 60 KM, a te najskuplje najprije su otišle. Ljudi koji ranije kite hoće kvalitetna drvca, zbog djece, čistoće, ugođaja. Malo smo iznenađeni ranom tražnjom ove godine“.

   Zanimljivo, jedno vrijeme su se na veletržnici u Tasovčićima, prodavala i Božićna drvca u saksijama, međutim ta je praksa nestala. Kako smo čuli od prodavača, razlog je što većina nakon prolaska Božićnih blagdana i Nova godina, ne zna kamo s takvom biljkom. Ako se koristi više godina treba je stalno zalijevati, a nema se kamo posaditi, „jer nije loza, a ni voćka“, lakonski je primijetio jedan od sugovornika. Uglavnom, ponuda je zadnjih godina standardna, a cijene ne variraju.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!