banerRC212

Četvrtak, 19 Prosinac 2019

Približavanje zore

Približavanje zore nova je knjiga Maje Klarić, a predstavljena je u cafe galeriji Kerametal u Ljubuškom.
5. njena knjiga donosi utiske sa putovanja po japanskom otoku Shikoku, u svhu obilaska 88 budističkih hramova.
Više o Japanu čujte u razgovoru ispod

20191115 193414

  • Objavljeno u Kultura

Advent u Trebižatu

Treće nedjelje došašća Adventski program održan je na Domu kulture u Trebižatu.

  • Objavljeno u Kultura

Zanimljivosti iz povrtlarstva doline Neretve

Tvrtka „Adria histhil“ iz Čapljine počela izvoz presadnica povrća u Rusiju


Ne mali broj povrtlara u dolini Neretve, a posebice ljudi iz drugih oblasti i zanimanja sa skepsom je slušao planove o izvozu presadnica povrća, te stalnom i povremenom poslu za stotinu i više uposlenika u pogonima – plastenicima, tvrtke „Adria Hishtil“ u Gabeli. Hajde nekako o izvozu u obližnja područja Hrvatske ti su se planovi mogli uklopiti, ali da će sadnice i to kalemljene, ići u Mađarsku, Moldaviju…, posebice Rusiju i to avionom, djelovalo je kao znanstvena fantastika. Istina izvoz u Rusiju, pa i Moldaviji u početcima rada čapljinske tvrtke „Adria Hishtil“ nitko nije spominjao, međutim i to se dogodilo. U desetoj godini rada ovo poduzeće se zaista može pohvaliti o za bh. prilike golemim iskoracima. Govoreći o trenutačnim aktivnostima agronom Ivica Borovac, voditelj prodaje kaže:
„Kontinuirano desetu sezonu imamo hidroponske sadnice, odnosno sadnice za grijane plastenike i staklenike, koje radimo sa našim stalnim, lojalnim, partnerima u Hrvatskoj, Mađarskoj i Moldaviji. Već smo u punom jeku proizvodnje poglavito rajčice kalemljene, a ima i standard paprike i krastavca, koja ide tu malo bliže u primorski dio Hrvatske. Svaka sezona je sve jača i jača, odnosno imamo sve više partnera, sve više otvorenih tržišta, samim time pomiču se i neki termini tako da smo ove godine već početkom desetog mjeseca krenuli u aktivne sjetve, a u prosincu je već počela puna sezona. Određene isporuke već su otišle i za Mađarsku, Hrvatsku i Moldaviju i da se pohvalimo jednom posebnom pošiljkom koju smo poslali kargo avionom za Rusiju. Također se radi o kalemljenim sadnicama. Svi znamo da je rusko tržište jako velik potencijal, a neistražen, tako da smo uz kolege koji šalju jabuke, povrće i voće, mi smo prvi koji krećemo u priču s presadnicama. Prva pošiljka je stigla u Moskvu, nadamo se dogodine puno ozbiljnijem poslu na ruskom tržištu“.
Da je proizvodni program „Adria Hishtila“ za ovdašnje povrtlarstvo potvrda je i slika koju smo zatekli u plasteniku za kalemljenje tek isklijanih presadnica rajčice. Tim poslom zaokupljeno je sedamdesetak dama koje i doslovce ne dižu pogleda! Nije to nikakav dril, nego jednostavno činjenica da mlade biljčice treba pažljivo uklopiti kako ne bi došlo do oštećenja, odnosno kako se ne bi stvarao škart. Kalemljenje presadnica povrća je žensko carstvo. Ing. Ivica Borovac ističe da su u tom odgovornom poslu pažljivije i odgovornije čemu svakako doprinosi i anatomska građa, tanji prsti kod žena. Uglavnom, tu će ove jeseni, zime i proljeća biti cijepljene stotine tisuća presadnica različitih vrsta poveća, te lubenica. Izvozit će se u petnaestak zemalja. Za utjehu žiteljima BiH može poslužiti podatak da kad već uglavnom, ne jedu domaće povrće, uvelike će jesti plodove od domaćih presadnica koje dolaze iz uvoza. Tako je bilo u proteklih desetak godina, a nema sumnje da će se tako i nastaviti.


D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!