banerRC212

Ponedjeljak, 16 Prosinac 2019

Manifestacija „Dani masline 2019.“: Od 84 uzorka 78 ekstradjevičanskih najuspješniji Ljubušaci, pa Čapljinci

   Bez obzira na šarolik urod, hercegovački maslinari i ove godine mogu biti iznimno zadovoljni. Razlog zadovoljstvu su rezultati ocjenjivanja maslinovih ulja. Od 84 dostavljana uzorka čak 78 bilo je ekstradjevičanskih. Od tih 78 uzoraka maslinovih ulja 37 je prema zbiru bodova, zavrijedilo zlatno, 33 srebreno, a osam ulja brončano odličje. Preostalih šest uzoraka bilo je u kategoriji lampante. Kako je pojasnio dr sc. Miro Barbarić voditelj Panela od 17 članova, koji su vršili ocjenjivanje, riječ je o uljima od maslina koje je oštetila tuča. „Ta ulja imaju okus pluta“, kazao je dr. Barbarić, koji je iznio pregled rada Panela za organoleptičku ocjenu ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

   Inače, ekstradjevičansko maslinovo ulje je ulje sa organoleptičkom ocjenom 6,5 ili više bodova, te slobodnim masnim kiselinama (oleinska) najviše 0,8 grama na 100 grama ulja, uzimajući u obzir sve zahtjeve koje propisuje Europska unija. Djevičanska maslinova ulja su ulja sa organoleptičkom ocjenom od minimalno 5,5 ili više bodova, te slobodnim masnim kiselinama najviše dva grama na 100 grama ulja, jasno prema propisima EU. Lampante maslinovo ulje je ulje koje nije prikladno za neposrednu potrošnju. Slobodne masne kiseline više su od dva grama na 100 grama ulja, uzimajući u obzir i druga mjerila propisana normama EU, dok je organoleptička ocjena niža od 3,5 boda. Dakle, od ukupno dostavljenih uzoraka maslinovih ulja na ocjenjivanje u Federalni agromediteranski zavod u Mostaru, čak 93 posto su bila vrhunske kvalitete. Samo sedam posto ulja je izvan kategorije izvrsnosti, što je posljedica raznih mehaničkih oštećenja, što govori da su hercegovački maslinari s odličnim uspjehom savladali tajne njegove proizvodnje.

   Potvrđuje to i kronologija koju je prezentirao dr Barbarić, koji je naveo da je prve godine rada panela 2011-te, na ocjenjivanje dostavljeno 20 uzoraka ulja od čeka je 13 bilo ekstradjevičanskih, tri su bila u kategoriji djevičanska, a četiri u kategoriji lampante. Posebice izvrsne godine bile su 2016-ta kada je svih 41 uzorak bio u kategoriji ekstradjevičanska, te 2017-te kada su svi dostavljeni uzorci 43, također, bili u kategoriji ekstradjevičansko. Da su hercegovački maslinari sve sigurniji u sebe i ono što rade, potvrđuje i rast broja uzoraka koji se dostavljaju na analizu, od samo 20 iz 2011., na lani 56, a ove godine čak 84 uzorka. Prema tome, ako Hercegovci u drugim granama poljoprivrede baš i ne ide kako bi željeli, u maslinarstvu su na pravom putu, što u ne tako dalekoj budućnosti jamči dalje povećanje površina pod maslinama sa sadašnjih, prema procjeni oko 500 hektara, na možda i 1.000 hektara!

   Dakle, u sklopu devetih po redu Dana masline u organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda uz rezultate rada Panela za organoletpičku ocjenu maslinovih ulja i podjelu priznanja i zahvalnica, održana su i stručna predavanja. Pored dr. Mire Barbarića koji je uz prezentaciju rada panela za ocjenjivanje maslinovih ulja obrazložio i temu „Pregled tržišta maslinovih ulja u BiH“, mr. Aida Kohnić iz čapljinske tvrtke „Dušica“, predstavila je temu „Štete od cikada na maslinama u Hercegovini, dok je temu „Bolest maslina Xyiella fasttidiosa“ obrazložila dr. sc. Ana Crnogorac.

   Pojedinačno najviše ulja na ocjenjivanje dostavili su maslinari iz Ljubuškog – 30, od čega je 14 dobilo zlatno odličje, slijedi Čapljina sa 16 uzoraka, osam zlata… Pojedinačno najveću ocjenu od 89,8 bodova dobile je ulje vinarije „Škegro“ iz Ljubuškog, dok su po broju priznanja najuspješnije bile časne sestre iz samostana u Bijelom Polju čija su ulja dobila tri zlata i dva srebra. Valja reći da se samostan predstavio i sa monosortnim uljima, a novina su bila monosortna ulja od istarske bjelice i u Hercegovini rijetke sorte čempresino. Ulje na ocjenjivanje dostavio je i manastir „Tvrdoš“ kod Trebinja, koji je također dobio zlatno odličje…. Još jedna zanimljivost koja govori u prilog ovoj grani - nakon službenog dijela manifestacije maslinari se nisu razbježali još su cijeli sat ostali raspravljali, „mezili“ kušajući maslinova ulja i vina iz pokusnog vinograda Agromediteranskog zavoda, te načelno dogovorili osnivanje udruge maslinara na razini Hercegovine.

Tekst i foto: D. Musa

Boćari Čapljine pobjednici Kupa BiH za 2019. godinu

  Pri kraju kalendarske godine riješene su dvojbe oko boćarskog kupa BiH. Novi pobjednik je Boćarski klub Čapljina. Istina Čapljinci su do svoga drugog velikog trofeja došli bez igre, ali to ne umanjuje njihov uspjeh. Naime, stjecajem Čapljina se plasirala u finale, ali nije imala protivnika. U međuvremenu od kup natjecanja odustali su mostarski Ante Rozić, prošlogodišnji pobjednik i Dračevo iz Dračeva kod Čapljine. Mada je sve u tom slučaju natjecateljski, bilo jasno, trebalo je vremena za proglašenje ovogdišnjeg pobjednika kupa.

   Podsjećamo, Čapljina je u prvom kolu, četvrtfinalu boćarskog Kupa BiH, savladala prvoligaša Rastok 7:2. U ostalim četvrtfinalnim utakmicama drugi čapljinski ligaš Dračevo u gostima je s 5:4 nadigrao posušku Buru, a u polufinale se plasirala i sarajevska Napredak Willa koja je službenim rezultatom 9:0 dobila Široki. Slobodan u prvom kolu bio je Ante Rozić, branitelj trofeja. Prema kalendaru natjecanja odigrano je jedno polufinale Čapljina - Napredak Willa 9:0, dok drugi polufinalni susret Dračevo – Ante Rozić, nije odigran jer su oba kluba odustala od natjecanja. Tako Čapljina, ni kriva ni dužna, nije dočekala protivnika u finalu, pa je trofej osvojila bez igre, što ne umanjuje značaj uspjeha, jer dobro je znana – najjači o(p)staju.

   „Kao predsjednik Boćarskog saveza volio bi da se finale igralo kao i prošle godine, međutim što je tu je, Čapljina je zasluženo osvojila trofej – dobila je dvije utakmice i to uvjerljivo, a nisu krivi što su drugi odustali. Čestitam Boćarskom klubu Čapljina je još jednom uspjehu, 2017. Osvojili su prvenstvo, a sada i kup. Ovogodišnje kup natjecanje nas tjera na razmišljanje da nešto mijenjamo, možda da kup igramo turnirski u jedan ili dva ciklusa. U svakom slučaju nastojat ćemo naći adekvatno rješenje“, kazao je Mate Grubišić, predsjednik Boćarskog saveza BiH, poslije uručenja nagrada.

   Posebice zadovoljan bio je Vide Krmek, predsjednik Boćarskog kluba Čapljina:

   „Raduje me još jedan uspjeh našeg malog kluba. Posebno mi je zadovoljstvo što se uspjeh poklopio sa obilježavanjem 15-te godišnjice od osnivanja. Čak su se osvajanje kupa i godišnjica osnivanja i vremenski poklopili. Čestitam mojim igračima koji su u kupu odigrali dvije odlične utakmice, te članovima uprave koji stoje iza kluba, a zahvaljujem našem gradonačelniku dr. Smiljanu Vidiću, koji nas podržava“, zaključio je raspoloženi predsjednik Krmek.

   Zadovoljan je bio i Ante Juka Biba, kapetan Čapljine, čovjek koji je u karijeri osvojio niz pojedinačnih i ekipnih trofeja.

   „Mene uspjesi drže u ovom sportu. Bilo ih je dok sam igrao u trofejnom Ljubuškom, pa četiri sezone u Metkoviću, sada u Čapljini, te ranije reprezentaciji. Problem našeg boćanja u ovom trenutku, je slab priliv mladih. Mogu im poručiti da se i kroz boćanje može mnogo toga postići, samo mu se treba posvetiti. Što se mene tiče rekao bih da su rezultati moj doping, pa mi tako osvojeni kup daje poticaj da u nastavku sezone zaigram još bolje kako bismo osvojili i prvenstvo“, zaključio je Juka.

   Nakon službenog dijela uručenja medalja i priznanja od strane Mate Grubišića, predsjednika Boćarskog saveza BiH i Mladena Zorića, dopredsjednika Skupštine Boćarskog saveza, na svečanosti u restoranu „Brotnjo“ u Čapljini, uz kovanje planova za narednu godinu, krenula je i pjesma.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

U 2019. u Čapljini otvoreno 140 radnih mjesta a za 2020. gradonačelnik Vidić najavio novih 200

Prijem za gospodarstvenike u predblagdansko vrijem u posljednjih 12 godina organizira gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić. Večer je to na kojoj se gospodarstvenici druže, razmjenjuju poslovna iskustva i planove za nadolazeće razdoblje, a prilika je to i za intervju s gradonačelnikom na temu gospodarstva. Intervju poslušajte u tonskom prilogu.

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!