banerRC212

Utorak, 10 Prosinac 2019

Sanja Bilić šahovska prvakinja splitskog Sveučilišta

   Čapljinka Sanja Bilić pobjednica je šahovskog prvenstva Sveučilišta u Splitu. Uz prvo mjesto u ženskoj konkurenciji Sanja Bilić je u ukupnom poretku osvojila je treće mjesto. Sjajnim nastupom Bilićeva je otvorila put za nadolazeća prvenstva u ekipnim natjecanjima hrvatskih sveučilišta, kao i pojedinačnim prvenstvima.

   Uz odličan nastup brucošice Elektrotehničkog fakulteta iz Čapljine, stigla je i ponuda za članstvo u Šahovskom klubu „Student” iz Splita. Podsjećamo, Sanja Bilić je bila dvostruka prvakinja BiH u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, zahvaljujući čemu je dva puta nastupila na prvenstvima Europe.

  • Objavljeno u Sport

Sanacija krova na pogonima Laste

   Koliko su Čapljinci senzibilni prema Tvornici keksa i vaffla „Lasta” govore i pitanja – što se radi u „Lasti” radi, je li počela obnova i slično. Građani su na krovu primijetili radnike, a uz zid hale dizalicu, što potaklo njihovu znatiželju.

   Provjerili smo na licu mjesta i neslužbeno doznali da je u tijeku sanacija krovne konstrukcije na južnom dijelu prostrane tvorničke hale. Riječ je o dijelu krova gdje su nekada bila tvornička skladišta, pa je očito da novi vlasnik tvrtka „Violeta” iz Gruda, odnosno njezin vlasnik Petar Ćorluka, žele tvornicu zaštititi od vremenskih neprilika, odnosno daljeg propadanja.

U petak u Mostaru "Dani masline 2019."

   U organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru će se u petak, 13-og prosinca, održati deveti po redu „Dani masline”. U sklopu manifestacije bit će upriličena promotivno-ocjenjivačka izložba ekstradjevičanskih maslinovih ulja, te stručna predavanja.

   Program će početi u 11 sati obraćanjem domaćina, predstavnika Federalnog agromediteranskog zavoda i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te gostiju. Potom slijedi dodjela plaketa, priznanja i zahvalnica najbolje ocijenjenim proizvođačima ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

   Drugi dio manifestacija – stručna predavanja, počet će Pregledom rada Panela za organoleptičku ocjenu ekstradjevičanskih maslinovih ulja o čemu će govoriti doktor znanosti Miro Barbarić, stručni savjetnik u Federalnom agromediteranskom zavodu. O temi „Ocjena maslinarske i uljarske godine u Hercegovini”, govorit će Čapljinka, magistrica Aida Kohnić iz tvrtke „Dušica”, dok će temu „Bolest maslina Xylella fasttidiosa – nova prijetnja maslinarstvu”, obraditi doktorica znanosti Ana Crnogorac. Stručni dio manifestacije završit će izlaganjem prof. dr. Marka Ivankovića na temu „Pregled tržišta maslinova ulja u BiH”.

   Nakon stručnih izlaganja slijede diskusija i rasprava, te na koncu završna riječ i zatvaranje skupa.

  • Objavljeno u Najave
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!