Logo
Ispiši ovu stranicu

Obilna ponuda presadnica povrća na veletržnici u Tasovčićima

Istaknuto Obilna ponuda presadnica povrća na veletržnici u Tasovčićima

Poranili su ove godine proizvođači presadnica povrća iz doline Neretve. Prve tezge na prilazu veletržnici u Tasovčićima pojavile su se već polovicom veljače. „U zao čas“ veli Pero Spajić proizvođač iz Struga kod Čapljine, te pojašnjava:

Taman kada je počela prodaja počela je bura, koja je potrajala četrdesetak dana! Odavno tako nije bilo. Bura i prohladna jutra vrijeme donijeli su nam dvostruki problem, manju prodaju – kupovali su samo oni koji imaju plastenike, jer vani se nije moglo saditi. Uz to morali smo paziti rasad ne promrzne i ne preraste. Sve što želimo u ovom trenutku je stabilno vrijeme, bez mraza. Kako kažu meteorolozi treba pregurati još ovaj vikend onda bi se vremenske prilike trebale stabilizirati“, kaže Pero, te na upit da su ove godine poranili, nastavlja:

Izišli smo koji dan ranije, da nakupci vide da smo spremni za sezonu, ali nije nam vrijeme bilo sklono. Čekajući kupce preplanuli smo zbog bure, kao usred ljeta“, dodaje Pero, te navodi cijene presadnica povrća i jednogodišnjeg voća:

Već godinama cijene se ne mijenjaju. Presadnice, zelene salate, peršina, špinata, blitve – sijanje i pikirane su 0,10 KM komad rijetko 0,12 KM. Raštike i različite vrste kupusa su od 0,20 do 0,25 KM, rajčice i paprike cijene se od 0,30 do 0,40 KM komad, krastavci su 0,40 do 0,50 KM, tikvice su 0,50 KM, dok su jagode od 0,50 do 0,80 KM komad, ovaj domaći bostan je 0,50 KM, a lubenice se još ne traže, mislim da će one biti od 0,50 do 1,0 KM. Nema velikih promjena cijena, gledali smo proizvesti više kako bi se mogli pokriti“.

Može se reći da proizvođači presadnica iz čapljinsko-stolačke regije, za čudo, gotovo da nisu povećavali cijenu presadnica, na upit kako su uspjeli, pero Spajić

Imali smo zalihe od lani, ali neće se više moći ovako, jer je sve skočilo od goriva, preko treseta, do čaša. Sve. Izborili smo se nekako ove godine da i mi i kupci budemo zadovoljni. Iduće godine pri ovakvim cijenama sjemena, treseta, čaša, goriva…, bit će duplo veće cijene. Ako se nešto ne promijeni…“

Slično Peri Spajiću razmišljaju i ostali proizvođači presada iz doline Neretve, nadaju se dobroj prodaji kao što je bila pandemijske 2020. godine, kada je presadnica nestalo već u svibnju. Vele jedino ih to može izvući poslije lančanih skokova cijena repromaterijala.

Sva prava pridržana © www.radio-capljina.com 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!