Logo
Ispiši ovu stranicu

Poticaj za otkup voća, povrća i grožđa za 2021. godinu dobilo pet čapljinskih tvrtki!

Istaknuto Pojedine čapljinske tvrtke otkupile su velike količine mladih krumpira Foto: D. Musa Pojedine čapljinske tvrtke otkupile su velike količine mladih krumpira

 Temeljem Odluke o odobravanju isplate novčanih potpora klijentima koji su ispunili uvjete za dodjelu novčane potpore, odnosno poticaja, za otkup voća, povrća i grožđa iz domaće proizvodnje, potporu je dobilo pet subjekata s čapljinskog područja. Riječ je o tvrtkama „AM Extra Fructus”, iz Tasovčića, zatim „Žaba” d. o. o. iz Gabela Polja, Despet d.o.o. iz Višića, „Neretvansko zlato” iz Klepaca, te „Voće gold” d.o.o. iz Tasovčića. Iznos poticaja pojedinih tvrtki kretao se od 3.700 do 10.000 KM, koliko su dobile četiri od pet navedenih čapljinskih tvrtki.

   Iza Čapljine slijedi Stolac iz kojeg su potporu za otkup domaćeg voća, povrća i grožđa dobili - „Selimić” d. o. o. Pješivac Kula – Stolac, zatim Vinarija „Erovino” d. o. o. sa Rotimlje i Vinogradarska zadruga „Vino Daorson” iz Stoca. Stolačke tvrtke su dobile potporu od 4.240 pa do 10.000 KM. Poticaje po osnovu otkupa voća, povrća i grožđa dobile su još dvije tvrtke iz Čitluka i jedna tvrtka iz Mostara. Prema tome, potporu od 3.700 pa do maksimalnih 10.000 KM dobilo je ukupno jedanaest tvrtki.

   Potpore su odobrene temeljem članka 11., Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji članak 6. Naputka o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj industriji za 2021. godinu. Sukladno Programu i Naputku obračun novčane potpore za mjeru potpora otkupu voća, povrća i grožđa iz domaće proizvodnje vezano za raspoloživa sredstva izvršen je u iznosu od 0,10 KM po kilogramu za otkup voća i povrća, te 0,20 KM za potporu otkupu grožđa, a maksimalno odobrena potpora može iznositi 10.000 KM po klijentu, odnosno poslovnom subjektu.

   Za ostvarivanje potpore klijent treba biti upisan u Registar poljoprivrednih gospodarstava i Registar klijenata. Inspekcijski nadzor obavljaju poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva H-N županije.

D. Musa

   

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 19 Siječanj 2022 12:29
Sva prava pridržana © www.radio-capljina.com 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!