banerRC212

Londonski Decanter pokazao da - Bosanski vinari dostižu Hercegovačke!

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Londonski Decanter pokazao da - Bosanski vinari dostižu Hercegovačke!

   Da hercegovački vinari imaju razloga da se dobrano zamisle i razmisle gdje su i što rade, pokazuju rezultati ocjenjivanja vina u Londonu. Ovoga puta na Dekanteru su se natjecala 34 vina iz Bosne iz Hercegovine, 29 iz Hercegovine, a pet iz Bosne. Među vinima koja su bila na ocjenjivanju 25 je dobilo brončano, a devet srebreno odličje. Ako bi se rezultati sumirali prema olimpijskim mjerilima prema kojima se poredak vrednuje sukladno sjaju medalje, vjerovali ili ne – vinari iz Bosne bili bi uspješniji od hercegovačkih!

   Od tri vina koja su osvojila više od 90 bodova, dva su iz Bosne i jedno iz Hercegovine. Najvišu ocjenu među našim vinarima 93 boda, dobile su vinarija Rubis iz Čitluka za barique od blatine berbe 2017. i vinarija Jungić iz Čelnica kod Banje Luke, za vino šikar berbe 2009. godine. Da hercegovački vinari moraju mijenjati pristup i umjesto dosadašnjeg defanzivnog preći na ofanzivni, što podrazumijeva i češće nastupe na prestižnim manifestacijama, upućuje i sljedeći podatak. Treće bosanskohercegovačko vino po zbiru bodova je pinot noir vinarije „Fazan” iz Prnjavora koje je ocijenjeno s 92 boda!

   Ako razlažemo dalje od ukupno devet vina koja su dobila srebreno odličje dva su, dakle, iz Bosne, a sedam iz Hercegovine. To opet potvrđuje da su bosanski vinari bili uspješniji jer je iz Bosne srebrom nagrađeno skoro svako drugo od ukupno pet vina, a iz Hercegovine tek svako četvrto od ukupno 29 vina. Zanimljivo i iznenađujuće, a za hercegovačke vinare i vinogradare upozoravajuće – manje priče, više rada i zajedništva.

   Na najprestižnijem svjetskog natjecanju u ocjenjivanju vina londonskom Decanteru 2021., vino vinarije „Vino Matić” iz Trebižata, žilavka barique, osvojilo je brončanu medalju za kvalitetu. Vino ove čapljinske vinarije ocijenjeno je s 87 bodova. To je ujedno i jedino vino iz čapljinskog vinogorja koje je zavrijedilo odličje.

   Među bosanskohercegovačkim vinarima najzastupljeniji bili su Ljubušaci koji su na natjecanje poslali čak 16 uzoraka vina. Ljubušacima je na nastupu pomogao i grad koji je svakoj vinariji koja se kanila natjecati, subvencionirao po jedan uzorak. Inače, o rejtingu Dekantera u Londonu govori podatak da se u konkurenciji natjecalo preko 18.000 vina iz 56 zemalja svijeta. Valja reći da prijava za nastup u Londonu košta 400 eura po jednom uzorku vina.

D. Musa

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!