Logo
Ispiši ovu stranicu

Masline silaze u polja ili Bilo kuda masline svuda

Istaknuto Masline silaze u polja ili Bilo kuda masline svuda

   S padina brda maslina silazi i u južnohercegovačka polja. Daje to naslutiti primjer iz Gabele, gdje se na plodnom polju doskora rezerviranom za povrće, breskve i nektarine sade masline. Nikolu Lojpura vlasnika njive s koje je tek obran kupus, pitali smo zašto se odlučio baš na sadnju maslina:

   „Sila prilika, u godinama smo ja i žena, bavimo se poljoprivredom, povrćem ne možemo više, sad idemo na voćarstvo. Malo maslina, malo badema, malo trešanja, gore imam malo kasnija i tako. Ovo je treći voćnjak koji imam, plus vinograd, to je sad sve u voću. Povrća više nemam“, naglašava Nikola te na upit – kako je bilo s kupusom, kaže:

   „Dobro, malo je zakasnio, ali bilo je dobro. Ovaj zadnji bio je marka i pol“, konstatira Nikola, te na primjedbu da nema problema oko kupovine sadnica ističe:

   „Masline sam odgojio, ali se moglo, dobra je bila cijena kupusa“.

   Na upit – što očekuje od višegodišnjih nasada, Nikla nastavlja:

   „Ovdje imam trešnje, peta godina, biće lijep prinos. Imamo još maslina sto komada, trideset komada smokava, biće nešto. Trebalo bi se isplatiti. Imao sam ja i prije voćaka, ali po malo. Ovo je sada imam sada tri četiri njive hektar i pol, sve je pod voćem i sad maslinama!“

   Nikola projekt sadnje maslina vodi na principu sam svoj majstor.

   „Masline sam ožiljavao i kalemio. Nije to problem. Treba  malo pažnje i sve se da. Iz Dalmacije sam donio grane, koje sam uzeo od maslina koje dobro rađaju. Pratim to kad odem ljeti i onda kad treba kalemiti donesem grane s maslina koje su mi se svidjele i odgojim. S ovog prvog maslinika lani sam ubrao oko 100 kilograma maslina, sve sam ukiselio, bilo je dobro“, kaže zbog preorijentacije u proizvodnju očito je zadovoljni Nikola.

   U prvom valu podizanja maslinika koji je počeo koncem prve dekade trećeg milenija, masline su sađene uglavnom na ocjeditim padinskim tlima. Pri tome se pazilo i na ružu vjetrova, međutim uvođenjem sadnje talijanskih sorti, maslina se počela spuštati i u polja. Hoće li se taj trend nastaviti, zavisi od uspjeha započete sadnje u nizinama. Ukoliko se pokaže da masline mogu blizu rijeka za očekivati je dalji rast sadnje, pa bi u tom slučaju dio neobrađenih polja postali maslinici.

Polje1-Nikola_Lojpur_sadi_prvu_maslinu_na_kupusistu.JPG Polje2-Nikola_Lojpur_uz_sadni_materijal.JPG

Tekst i foto: Dušan Musa

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 03 Ožujak 2021 14:02
Sva prava pridržana © www.radio-capljina.com 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!