banerRC212

Čapljina, Neum i Ravno bez poticaja za janjad, jarad, telad i prasad

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Foto: Sites.google.com Foto: Sites.google.com

   Temeljem Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj industriji, članak 6. Naputka o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2020. godinu, Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije donio je Odluku o odobravanju isplate novčanih potpora klijentima koji su ispunili uvjete. Riječ je o interventnim mjerama za proširenje stada iz vlastitog uzgoja - uzgoj janjadi, jaradi, teladi i prasadi. Među 141 proizvođačem nema niti jednoga koji je ostvario neki od tih vidova potpore s čapljinskog područja.

   Potporu za proširenje stada iz vlastitog uzgoja – uzgoj janjadi u 2020. godini, ostvarilo je 117 klijenata. Daleko najviše iz općine Konjic 89, slijede proizvođači iz općine Stolac 28, zatim Čitluka pet i grada Mostara troje klijenata. Poticaj je iznosio 7 KM po janjetu. Dakle, iz čak pet općina po ovom osnovu, nema klijenata koji su ostvarili potpore – Čapljine, zatim Neuma, Ravnog, Jablanice i Prozor Rame. Najveći iznos za uzgoj janjadi u H-N županiji - 1.750 KM dobio je uzgajivač iz Konjica, dok je najmanji iznos samo 210 KM dobio također uzgajivač iz općine Konjic.

   Potporu za proširenje stada iz vlastitog uzgoja – uzgoj jaradi u 2020. godini, ostvarilo je devet proizvođača, od čega ponovo, najviše iz Konjica pet, zatim Stoca tri, te Čitluka jedan klijent. Kao i po janjetu potpora i po jaretu iznosila je sedam maraka. Najveći iznos za uzgoj jaradi dobila je tvrtka iz Čitluka 2.100 KM, a najmanji uzgajivač iz Stoca 175 KM.

   Za uzgoj teladi, odnosno proširenje stada iz vlastitog uzgoja – u 2020. godini, potporu je dobilo 14 proizvođača, najviše iz općine Stolac devet, slijede proizvođači iz Grada Mostara četiri, dok je jedan klijent bio iz Prozor-Rame. Za interventnu mjeru – proširenje stada iz vlastitog uzgoja – uzgoj teladi u 2020 godini, vezano za raspoloživa sredstva, izvršen je u iznosu od 88 KM po teletu. Najveći iznos za uzgoj teladi dobio je uzgajivač s područja grada Mostara i to u iznosu od 2.200 KM, a najmanji uzgajivač iz Stoca 704 KM.

   Potporu za proširenje stada iz vlastitog uzgoja – uzgoj prasadi u 2020. godini, ostvarilo je samo jedan proizvođač i to iz općine Stolac. Potpora za uzgoj prasadi iznosila je 11 KM po komadu, a jedini proizvođač prasadi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji dobio je ukupno 440 KM.

Tekst i foto: Dušan Musa

Poslijednja izmjena danaPetak, 22 Siječanj 2021 16:08
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!