banerRC212

U najvećem čapljinskom masliniku: Dobar urod i lijepo vrijeme nose berače maslina

Istaknuto U najvećem čapljinskom masliniku: Dobar urod i lijepo vrijeme nose berače maslina

   Za hercegovačke maslinare ovo je jesen iz snova, obilne kiše početkom jeseni okupale su plodove, a lijepo i toplo vrijeme idealno je za berbu. Posjetili smo berače u najvećem čapljinskom masliniku površine oko deset hektara, u vlasništvu tvrtke „oliva“ d. o. o. Prćavaca i porazgovarali s vlasnicima i beračima:

   „Ove godine možemo se pohvaliti, prinos u masliniku je jako dobar, puno bolji nego prošle godine, pa smo jako zadovoljni. Jest da su radmani nešto niži u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, ali ova godina je po svemu čudnovata pa i po tome“, konstatira Ljilja Brajković, voditeljica maslinika, te na upit – koje su sorte zastupljene u nasadu, nastavlja:

   „U našem masliniku prevladava oblica koja je ove godine izuzetno dobro rodila, također imamo istarsku bjelicu, lastovku, ona je uvijek dobra, te talijanske sorte leccino i pendolino. Lastovka je malo osjetljivija na hladnoću, jako na nju utječe i mikro klima, međutim kod nas je dosta dobra. Prije osam godina, 2012., kada je bio veliki snijeg, dio nam je stradao, ali one se kroz dvije, tri godine oporave i stignu ostala stabla“, naglašava gospođa Brajković, dok se osamdesetogodišnji Miljenko Bule, podsjeća na biološki pokrivač prije sadnje maslina:

   „Smrika i drača, ništa drugo nije bilo. Smrikinje su se koristile za lijek. Tresle se i kiselile, to je bilo za mokračne kanale, ujedno i za dosta drugih stvari. Smrikinje, a drača je samo smetala.

   Na upit je li mogao zamisliti da će jednog dana na tom prostoru, brati masline:

Kad su se sadile, nisam mislio ni da ću živjeti toliko, ja imam osamdeset godina! Mogu još, evo vidiš, još sam brz u rukama, a i na nogama, ako zatreba ha, ha, ha… Divim se samo sebi, hvala Bogu, zapalo me tako da mogu još raditi“.

   Uz prave doajene u poljoprivredi, međi beračima brojni su ipak mladi. Jedna od njih je Ivana Pehar, buduća profesorica matematike, koja se vješto penje na stabla, a na upit o poslu kaže:

   „Nije težak posao, mi mlađi smo elastičniji, nama se lakše popeti, nego da ove u srednjim godinama mučimo da se penju na stabla. Masline nisu visoke, krošnja je lijepo formirana. Meni je prvi put da berem masline. Posao nije prenaporan, možeš stati odmoriti, ako treba, ali nisam vidjela da se i ovi stariji odmaraju. Zanimljivo je razgovaramo i radimo na čistom zraku, nema ovdje opasnosti od korone ha, ha, ha“.

   Treba svakako istaknuti da je ulje iz maslinika tvrtke „Oliva“ d. o. o. iz Prćavaca, kod Čapljine, ponijelo laskavu titulu šampiona na manifestaciji „Noćnjak 2019., u organizaciji zadružnog saveza Dalmacije. Na opće iznenađenje tada je ulje iz Hercegovine, potuklo ulja iz Dalmacije i Istre koje se smatraju maslinarskim regijama u svjetskim razmjerima. U najvećem čapljinskom masliniku sve je u skladu s ekološkim standardima, maslinik „održavaju“ ovce ujedno ga i gnojeći, a berba se obavlja ručno, uz pomoć grabljica.

   Inače, ove godine u Bosni i Hercegovini, se očekuje rekordan urod maslina, čime se naša zemlja na velika vrata uključuje u ovaj i u svijetu sve prestižniji posao.

Tekst i foto: D. Musa

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 12 Studeni 2020 08:34
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!