banerRC212

Nakon što uvjeravanja o važnosti poljoprivrede nisu puno pomogla može li epidemija ili Coronavirus i bh. političarima otvara oči!?

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Nakon što uvjeravanja o važnosti poljoprivrede nisu puno pomogla može li epidemija ili Coronavirus i bh. političarima otvara oči!?

   Narodna - da svako zlo nije za zlo, prva je pomisao nakon konferencije za novinare čelnika još uvijek neregistriranog Udruženja poljoprivrednika Bosne i Hercegovine. Evo i zašto:

   „Što će se dogoditi s građanima Bosne i Hercegovine, ako zbog coronavirusa dođe do zatvaranja granica okolnih država“, upitao se u obraćanju novinarima Dragan Pavlović, dopredsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH, pa zatim kategorički dodao:

   „Za mjesec dana neće imati što jesti! Neće. Pazite Bosna i Hercegovina je u prvoj polovici prošle godine uvezla 92 posto konzumne hrane, što ćemo mi jesti ako se epidemija nastavi širiti sadašnjim tempom i države poduzmi rigorozne mjere kontrole. Pazite, možda će ovo nekima izgledati smiješno, ali to je suština problema poljoprivrede u BiH! Uvozimo ne samo banane i naranče, nego kupus i krumpire?! Zar se nešto poput epidemije treba dogoditi pa da se uvidi značaj poljoprivrede u svakoj državi, a ne samo našoj“, zapitao se dopredsjednik Pavlović.

   Naravno, upit je ostao u zraku, odgovor na njega dati će vrijeme. Uz Dragana Pavlovića dopredsjednika Udruženja i predsjednik Seljačkog saveza FBiH, novinarima su se obratili Vladimir Usorac predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH, inače i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara R. Srpske, zatim Nedžad Bićo dopredsjednik Udruženja, koji je i predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH, te Ivan Primorac predsjednik Skupštine udruženja poljoprivrednika, inače stručni savjetnik u PZ „Plodovi zemlje“ iz Ljubuškog.

   „Na sastanku u Ljubuškom razmatrali smo za naše Udruženje i poljoprivredu važne teme, status Udruženja i njegovu registraciju, stanje u poljoprivredi BiH, zaštiti poljoprivredne proizvodnje i subvencioniranju goriva za poljoprivredu, te donijeli odgovarajuće zaključke“, kazao je Vladimir Usorac predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH, koji je dodao:

   „Poljoprivrednici u Republici Srpskoj imaju subvencionirano gorivo 0,60 KM po litru. Uopće uzevši stanje poljoprivrede u R. Srpskoj je nešto bolje nego u Federaciji, ali su poticaji manji“.

   Nedžad Bićo, dopredsjednik Udruženja poljoprivrednika govoreći o poticajima za 2020. godinu iznio je primjedbu da se najavljenom „politikom poticaja destimuliraju najveći proizvođači“, te dodao:

   „Pazite, prema kriterijima za raspodjelu sredstava, propisano je da – poljoprivredni obrti i pravne osobe godišnje mogu ostvariti maksimalnu novčanu potporu od 950.000 KM, u okviru Modela poticaja proizvodnji. Ta odredba programa poticaja za 2020. godinu, nije utemeljena u Zakonu o novčanim potporama i ruralnom razvitku“, kazao jer Bićo ističući da će time osobito biti pogođene dvije najveće farme u BiH sa sjedištima u Tomislavgradu i Čapljini. Iz tih farmi koje proizvode ukupno 9.200.000 litara mlijeka što čini sedam posto(!) ukupne proizvodnje u BiH, najavljuju rasprodaju stočnog fonda.

   Ivan Primorac predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika BiH, razložio je zastoj oko registracije udruženja. „Osnivačku skupštinu udruženja poljoprivrednika BiH, održali smo 12. rujna prošle godine. Od tada smo održali tri sastanka Upravnog odbora na kojima smo razmatrali za status poljoprivrednika važne teme, kao i pitanje registracije. Na kraju smo se odlučili za posjet Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, pa da vidimo u čemu je problem”, rekao je Primorac iznoseći zaključak o toj temi.

   Uglavnom, poljoprivrednicu su riješeni istrajati u svojim zaključcima, a može li im i hoće li im coronavirus u tome pomoći, pokazat će vrijeme.

Tekst i foto: D. Musa

Poslijednja izmjena danaPetak, 13 Ožujak 2020 16:43
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!