Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Uz rekonstrukciju nogometnog terena u Tasovčićima: Investicija u sportski objekt može biti i gospodarsko ulaganje

Uz rekonstrukciju nogometnog terena u Tasovčićima: Investicija u sportski objekt može biti i gospodarsko ulaganje

by | 22. rujna 2021. 13:11 | Vijesti

   Godinama zapušten i napušten, a onda kraće vrijeme naporima HNK Čapljina priveden svrsi, ali nedovoljno uređen i sređen opet ostavljen za bolje dane i investicijska ulaganja. To je priča o nogometnom terenu u Tasovčićima, sada već prigradskom naselju na lijevoj obali Neretve. Nekada je na tom terenu igrao mjesni NK Uskok, pa utakmice općinske lige Čapljine, a zimi je znao poslužiti i za pripreme nogometnih klubova iz unutrašnjosti Bosne i Hercegovine. Nakon rata nije mu se dalo, pa su ozbiljni radovi na uređenju terena započeli tek početkom kolovoza, ove godine. Tijekom posjeta radilištu – stadionu, o trenutačnim radovima inženjerka Kaja Dugandžić, voditeljica gradilišta na kojem radove izvodi poduzeće “Kopex – Dodig“ iz Čitluka:

   „Vršimo zemljano-građevne radove, odnosno radove niskogradnje, radimo na rekonstrukciji podloge nogometnog igrališta. Posao smo dobili putem javnog natječaja. Radovi teku utvrđenom dinamikom, za vrijeme velikih vrućina u kolovozu, bili smo prinuđeni smanjiti intenzitet radova, a nakon toga nastavili smo punim kapacitetom. Do sada smo odradili radove iskopa, polaganja i zasipanja cijevi, drenažne odvodnje, sada su u tijeku radovi nasipanja podloge i ugradnje rubnjaka. Sve planiramo izvršiti u ugovorenom roku“, kaže inženjerka Dugandžić, te na opasku može li dama urediti poslovično muški nogometni teren na kojem je drenaža vitalni dio, nastavlja:

   „Naravno da može, ovo je novi sustav drenažne odvodnje, sve smo odradili kako treba, pa problema ne bi smjelo biti. Posebnu pažnju kod drenaže treba posvetiti pijesku, on mora biti propusan tako da voda može otjecati do drenažnih kanala i dalje odvodnjom.”

   Uređenje nogometnog terena u Tasovčićima otvara nove mogućnosti Nogometnom klubu Čapljina i uopće nogometu na čapljinskom području. Naime, teren s umjetnom travom kakva će se postaviti u Tasovčićima, otvara mogućnost zimskih priprema i za klubove izvan juga Hercegovine. Shodno tomu i po tom osnovu klub bi u perspektivi mogao ostvariti određeni prihod. Koliko je to realno govori Slađan Milinković, predsjednik kluba:

   „Znamo da je prije rata Čapljina bila centar za zimske pripreme. Čapljina je grad s najmanje padalina zimi i bez vjetrova, pošto je zaštićena je i od bure i od juga. U Čapljinu je dolazilo dosta ekipa na pripreme. Teren u Tasovčićima je bio uz tadašnje igralište u Pelinama, jedan od terena gdje se treniralo. Tu je i blizina hotela. E sada, problem je nekih novih standarda, gdje recimo turska Antalija ima primat pošto na tom području vježba više ekipa pa između sebe mogu odigravati pripremne utakmice. Mi smo imali jedan projekt kojeg bi trebalo oživjeti, gdje bi uvezali Međugorje i tamošnje terene i Čapljinu, gdje imamo i teren u Karaotoku, koji se može s malo ulaganja obnoviti. U blizini su tri hotela. Imamo i dva terena u Gabeli, neiskorišten teren u Domanovićima, pa terene u Bjelavama, Višićima, a uskoro i u Čeljevu. Postoje dakle, uvjeti za boravak više ekipa, a ovaj teren u Tasovčićima će biti idealan za zimske pripreme, umjetna je trava najbolje kvalitete. Neovisno o tome je li kiša ili blato, uz rasvjetu može se vježbati što se kaže – dan i noć”, zaključuje predsjednik Milinković.

   Neslužbene su procjene da će u rekonstrukciju budućeg stadiona u Tasovčićioma u ovoj fazi biti uloženo preko pola milijuna maraka u što ulaze cijena trave, zatim troškovi pripreme terena, izgradnja prilaznog puta, ugradnja rubnjaka i slično. Umjetna trava je osigurana iz donacije UEFA-e, a dobivena je preko natječaja kojeg je raspisao Nogometni savez BiH. Taj dio projekta vodio je Damir Obad, direktor kluba.

{gallery}2021/9/radovi{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

 

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...