Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ-u, Sindikat pozvao Vladu da spriječi kolaps zdravstva

Generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ-u, Sindikat pozvao Vladu da spriječi kolaps zdravstva

by | 2. studenoga 2023. 12:46 | Aktualno, Vijesti

Jutros (četvrtak, 2.10.2023.) je u 8 sati počeo generalni štrajk zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), a veliki broj njih okupio se ispred Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, odakle su pozvali Vladu HNŽ-a „da sjednu za stol i spriječe katastrofu u zdravstvu.“

– Vlada HNŽ-a ponižava zdravstvene radnike, krši zakon, ovo je za svaku kaznenu prijavu, da mi imamo ovakvu vlast, da se ovako prema nama ophode. Sindikat je taj koji poštuje zakon, tjera Vladu na pridržavanje istog, a Vlada ga se ne drži. To je jedina vlada koja je poslala Sindikat na sud, sramota neka ih bude. Dok je bila korona pljeskali su i govorili „Bravo radnici!“. Gdje su sada? Nemamo šta da kažemo nego da ćemo se boriti do kraja dok se kolektivni ugovor ne potpiše – poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić.

Predsjednica Skupštine Nezavisnog sindikata SKB-a Mostar Ana Mišić kazala je da zdravstveni radnici traže povećanje plaće od 30 posto.

– Želimo da šira javnost bude upoznata s tim da već mjesecima radimo bez kolektivnog ugovora, za što je jedini krivac Vlada HNŽ-a koja nije uradila ništa da spriječi ovaj kolaps zdravstva. Nadamo se da će razum prevladati i da ćemo doći do rješenja i potpisivanja kolektivnog ugovora, kako bi nastavili s radom. Do tada naše pacijente molimo za strpljenje i razumijevanje – kazala je Mišić.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNŽ-a Dalibor Vuković istaknuo je kako je u generalni štrajk stupilo više od četiri tisuće zdravstvenih radnika širom HNŽ-a.

– Od ovog trenutka veliki broj naših pacijenata i građana ostao je bez obaveznog zdravstvenog osiguranja, bez velikog dijela zdravstvenih usluga koja im pripadaju po zdravstvenom osiguranju. Šest punih mjeseci nijednim pravnim aktom, nijednim dopisom, iz Vlade HNŽ-a nisu se obratili Sindikatu i pokušali ono što im je bila zakonska obaveza, a to je da zaustave stupanje zdravstvenih radnika u generalni štrajk – rekao je Vuković.

Dodao je kako je to primjer „ozbiljne neodgovornosti, nekompetentnosti i aljkavog rada“.

– Mi ih još jednom ispred pregovaračkog tima Sindikata zdravstvenih radnika, pozivamo da u toku današnjeg dana pozovu sindikate da se dogovorimo, potpišemo kolektivni ugovor i da spriječimo katastrofu u zdravstvu – kazao je Vuković.

Po njegovim riječima, posebno je teško stanje u zdravstvenim ustanovama u Konjicu.

– Bolnica Konjic je stupila u generalni štrajk, samo nije Dom zdravlja Konjic, koji je u ovome trenutku u velikoj agoniji, radnici su izbezumljeni i u ovome trenutku su pred davanjem kolektivnog otkaza – naglasio je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNŽ-a.

Što se tiče zdravstvenih usluga koje će građani moći dobivati tijekom generalnog štrajka, Vuković je kazao kako su poslovi dogovoreni po pojedinačnim zdravstvenim ustanovama s poslodavcima, pa će tako svaka zdravstvena ustanova pružati različite zdravstvene usluge.

– Hitni slučajevi neće biti odbijeni, također i pacijenti koji se liječe od raka, njihova zračenja i kemoterapije se neće zaustavljati. Sve ostalo, specijalistički pregledi i ono što je u redovnoj domeni, neće se obavljati dok traje štrajk – izjavio je Vuković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Kantonalne bolnice ”Dr. Safet Mujić” Mostar Ismet Kodro poručio je kako je „strašno da medicinska sestra ne može naplatiti jednu prosječnu plaću u Federaciji.“

– Potpuna je odgovornost na Vladi. Svjedoci smo i pomoći koja je davana zaposlenicima kao posljedica saniranja stanja koronavirusa, svi proračunski korisnici, pa čak i neke lošije tvrtke, privatni poduzetnici su to isplaćivali, a jedini koji su ostali van te priče su zdravstveni radnici. Očekujemo od Vlade da nas pozove tijekom dana i da se razgovora o našim zahtjevima o povećanju plaća – zaključio je Kodro.

Tekst/Foto: Fena

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...