Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Film “Gavrilo i Ferdinand” premijerno predstavljen čapljinskoj publici

Film “Gavrilo i Ferdinand” premijerno predstavljen čapljinskoj publici

by | 28. lipnja 2024. 21:24 | Aktualno, Vijesti

“Gavrilo i Ferdinand” autorski film Osnovne škole ”Lipanjske zore” Višići i udruge PETKA Perunika premijerno je predstavljen čapljinskoj publici u caffe baru “Azzurro”.

Ideja za film nastala je u sklopu redovne nastave informatike za sedmi razred, jedinke koja obrađuje snimanje i montiranje filma, da bi se zatim rodila jedna kompleksnija i ozbiljnija priča.

Učenik Mihael Mrvalj predložio je temu filma a djeca su se i sama zainteresirala za izučavanje povjesnih događaja koji su doveli do 1. svjetskog rata. Na osnovu druženja i radionica nastao je scenarij te je kroz suradnju škole i udruge u školskoj 2023./2024. proizveden nijemi film u trajanju od 25 minuta.

Jedan od najsudbonosnijih atentata u čitavoj svjetskoj povijesti, dogodio se na današnji dan prije točno 110 godina. Bio je to sarajevaki atentat na austrijskog prestolonasljednika Franju Ferdinanda koji je pružio povod za Prvi svjetski rat 28. lipnja 1914. godine.

Iako su opisani ozbiljni povjesni događaji film je napravljen u maniru urnebesne komedije jer ona je naposlijetku jedina utjeha kada se zlo, kao što je rat, zaista počne i događati.

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...