Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Gala večerom završena proslava rođendana Europske asocijacije karnevalskih gradova – FECC-a

Gala večerom završena proslava rođendana Europske asocijacije karnevalskih gradova – FECC-a

by | 1. listopada 2018. 14:59 | Vijesti

Spušten je zastor na ovogodišnju proslavu rođendana Europske asocijacije karnevalskih gradova – FECC-a, koja je održana u Čapljini. Na plaketama koje je Lars Algell predsjednik FECC-a, uručio gradu (Čapljini), odnosno načelniku Vidiću, te Turističkoj organizaciji „Čapljinka“, odnosno njezinom predsjedniku Ivanu Ragužu, piše „Memoria vivat“ – Uspomena živi! Upravo tim bi se riječima moglo opisati ozračje koje je vladalo tijekom boravka pedesetak predstavnika ove međunarodne obitelji iz šesnaest zemalja u Čapljini.

Sadržajan program zaokupio je pažnju sudionika koji su krenuli sastankom Internacionalnog odbora FECC-a, nakon čega je slijedila Večera dobrodošlice, koja podrazumijeva razmjenu poklona, suvenira i drugih za susrete prijatelja u što svakako spada skup voditelja nacionalnih udruženja karnevalskih gradova i turističkih organizacija niza zemalja. Program drugog i trećeg dana, bio je promotivno orijentiran, međutim uvod je bio podsjećanje na dva za razvoj ove organizacije, zaslužna čovjeka – misom zadušnicom za Henrika Van Der Kroona dugogodišnjeg predsjednika FECC-a, koji je umro deset dana prije manifestacije Dies natalis u Čapljini, u crkvi svetih Petra i Pavla u Strugama, te posjeta grobu Joze Pehara, prvog generalnog zastupnika FECC-a za BiH.

Tijekom boravka u Hercegvoini sudionici ovogodišnje manifestacije Dies natalis obišli su stari dio Mostara, Počitelj, Vinariju „Vina Zadro“ u Domanovićima, nekropolu stećaka Radimlja, kod Stoca, rimsku vilu rusticu Mogorjelo, drugog, a zatim Međugorje i Park prirode Hutovo blato trećeg dana boravka. Nakon zaista sadržajnog programa, 1-og listopada slijedio je zajednički doručak, oproštaj i razlaz.

Gala večera je imala svoj za takve prigode standardni protokol koji je započeo kraćim obraćanjem Ivana Raguža predsjednika Turističke organizacije „Čapljinka“ koji je izrazio nadu da će Čapljina i proslava rođendana – Dies natalis, u Čapljini, svim sudionicima ostati u lijepoj uspomeni. Potom je u svečarskom tonu nastavio i Lars Algell predsjednik FECC-a.

Dragi prijatelji, jako sam sretan zbog ovih nekoliko dana u Čapljini. Ovo je treći put da sam ovdje, u kratkom razdoblju, drago mi je što sam bio dio proslave, dio Dies natalisa 2018. Jako sam zahvalan našim domaćinima, koji su nam omogućili da dođemo ovdje i vidimo toliko lijepih stvari, u ovom gradu i okolici. Naravno jako cijenimo što smo imali i lijepo vrijeme.“

Predsjednik Algell potom je uručio plaketu i kako je kazao „posebne medalje“ dr. Smiljanu Vidiću, načelniku općine Čapljina, kao i plaketu Ivanu Ragužu, predsjedniku TO „Čapljinka“, kao vid priznanja za uspješno domaćinstvo ovogodišnje manifestacije Dies Natalis. Na koncu svečanog dijela sudionike je kratko pozdravio čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić, kazavši:

Dragi prijatelji, čast mi je i zadovoljstvo u ovoj prigodi pozdraviti vas u ime općine Čapljina i svoje osobno ime. Nadam se da ste u ovih par dana provedenih u Čapljini, imali prilike obići i vidjeti dio naše kulturno-povijesne i prirodne baštine, bolje nas upoznati i steći nova saznanja o ovim prostorima“, kazao je uz ostalo čapljinski načelnik, te primijetio da osjeća „veliko zadovoljstvo što su bili domaćini i organizatori“.

Sudionike završne svečanosti proslave rođendana Europske asocijacije karnevalskih gradova, zabavljali su bend „Mediteran“ i nakratko čapljinske mažoretkinje. O samoj Gala večeri suvišno je trošiti riječi, jer kad svoj rođendan slave ljubitelji karnevala onda je to prava „fešta“, a razlaz u jutarnjim satima. Ukratko, čapljinski Dies natalis ispunio je očekivanja kako čelnika FECC-a tako i ostalih gostiju, što nam je potvrdio i Josip Silov, hrvatski predstavnik u FECC-cu, inače dopredsjednik Europske asocijacije karnevalskih gradova. Pokrovitelj manifestacije FECC-a u Čapljini bili su Vlada H-N županije i predsjednik Nevenko Herceg.

Sljedeća manifestacija Dies natalis održat će se u gradu Yalova u Turskoj, na obali Mramornog mora.

{gallery}2018/Diesnataliszavrsna{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

 

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...