Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Francuske škole poslale djevojčice kući jer su odbile skinuti abaje

Francuske škole poslale djevojčice kući jer su odbile skinuti abaje

by | 6. rujna 2023. 10:30 | Aktualno, Vijesti

Francuske škole, prvog dana školske godine, poslale su 67 djevojčica kući  jer su odbile skinuti svoje abaje, gornji dio odjeće od ramena do stopala koji nose muslimanke, potvrdio je  ministar obrazovanja.

Prkoseći zabranjena nošenja muslimanske odjeće, gotovo 300 djevojaka pojavilo se u ponedjeljak ujutro noseći abaju, rekao je ministar Gabriel Attal. Većina je pristala ukloniti abaju, ali 67 njih je to odbilo i poslane su kući.

Vlada je prošlog mjeseca objavila da zabranjuje abaju u školama, navodeći da krše pravila o sekularizmu u obrazovanju prema kojima su muslimanske marame već zabranjene jer “predstavljaju iskazivanje vjerske pripadnosti”.

Attal je rekao da su djevojke kojima je odbijen ulazak dobile pismo upućeno njihovim obiteljima u kojem se kaže da “sekularizam nije ograničenje, nego sloboda”. Kad bi se ponovno pojavile u školi u abaji, došlo bi do “novog dijaloga”, rekao je ministar.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron branio je kontroverznu mjeru, rekavši da u Francuskoj postoji “manjina” koja “dovodi u pitanje republike i sekularizma”.

Udruženje koje predstavlja muslimane podnijelo je zahtjev Državnom vijeću, najviše francuskom sudu za pritužbe protiv državnih vlasti, zbog zabrane abaje i kuće, njihove ekvivalentne odjeće za muškarce.

Zakonom uveden u ožujku 2004. godine zabranio je “nošenje znakova ili odjeće kojom učenici tobože pokazuju vjersku pripadnost” u školama. To uključuje velike kršćanske križeve, židovske kipe i islamske marame.

Za razliku od marama za glavu, abaje su bile u sivoj zoni i do sada nisu bile suočene s potpunom zabranom.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...