Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

FERDINAND ZOVKO -50 godina umjetničkog djelovanja

FERDINAND ZOVKO -50 godina umjetničkog djelovanja

by | 26. studenoga 2018. 13:40 | Vijesti

U organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije, u prepunoj dvorani Galerije kraljice Katarine Kosača, pedesetu obljetnicu umjetničkog djelovanja proslavio je dramski bariton Ferdinand Zovko. Rijedak je to jubilej čovjeka koji je po mnogo čemu raritet. U bivšoj je državi završio tri glazbene akademije: u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu. Nastupao je na brojnim pozornicama i u važnim ulogama, ponajviše su ga obilježili Dubrovnik, Osijek i Rijeka na domaćoj sceni, te europska gostovanja u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Luksemburgu, Španjolskoj, Mađarskoj, Češkoj, Austriji… Za dječaka rođenog u Čerinu u općini Čitluk, gdje se o operi prije sedamdesetak godina ništa ni znalo nije, napravio je čudesan put prepun učenja, truda, i rada. A opet, bez bogomdanog talenta, ničega ne bi bilo.
U 50 godina u kojima je živio za publiku, nanizalo se obilje onoga što se jednostavno zove život, koji je nemoguće ispričati. No, jubilej je bio prigoda oživjeti pojedine ulomke i slike. Dio sjećanja našao se u monografskim fragmentima koje je Zovko izdao u vlastitoj nakladi, priređivač, autor teksta i urednik je novinar Dragan Marijanović, a lektor profesor Ivan Baković.
U svečarskom programu naglasak je bio na glazbi. Nastupili su Zovki osobito dragi prijatelji: operne dive iz Dubrovnika mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i sopranistica Dubravka Hilje, te bariton Nino Stojić i tenor Mirjan Bukmir iz čapljinske općine, predstavnici mladih koji polako osvajaju operne scene. Na klaviru ih je pratila profesorica Meliha Kulukčija.
U ulozi voditeljice bila je Alma Obad, književnica iz Mostara, koja je večer uljepšala vlastitim stihovima. Osobito dirljivo i toplo bilo je obraćanje Anđele Radišić Tolić, bivše učenice nekadašnje glazbene škole koju je u poraću u rodnom kraju, u Čerinu, pokrenuo Ferdinand Zovko. O dugogodišnjem prijateljevanju sa Zovkom kazivao je Josip Muselimović, počasni predsjednik Matice Hrvatske Mostar i vrsni odvjetnik i pisac.
Kruna večeri bilo je uručenje priznanja i darova. Zahvalnicu za 50 godina umjetničkog djelovanja Zovki je dodijelilo Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije, a uručio ministar Rašid Hadžović. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić darovao je umjetničku sliku, a sliku u ime nekadašnjih učenika, naslikao je i darovao Darko Dugandžić.
Valja istaknuti da je Zovko, i pored ogromnog uzbuđenja i neskrivene radosti, profesionalno i onako kako samo on to zna, izveo dio svog opernog repertoara. Bila je to večer koju će mnogi dugo pamtiti.

{gallery}2018/FerdinandZovko{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...