Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

EU: Visok stupanj međunarodne supervizije nespojiv s europskom budućnošću

EU: Visok stupanj međunarodne supervizije nespojiv s europskom budućnošću

by | 27. ožujka 2024. 9:14 | Aktualno, Vijesti

Europska unija podsjeća kako se izvršna ovlaštenja visokog predstavnika trebaju koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji, navodi se u izjavi glasnogovornika Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, povodom odluke visokog predstavnika Christiana  Schmidta o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Navodi se kako EU očekuje od domaćih vlasti da provedu potrebne reforme kojima će se osigurati provođenje izbora u skladu s europskim standardima kroz primjenu preporuka OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, kao i da osiguraju transparentnost financiranja političkih subjekata.

– EU je izrazila snažnu preferenciju da Parlamentarna skupština BiH bude ta koja preuzima odgovornost i usvaja ove reforme, kao što su se lideri koalicije na razini BiH obavezali da će učiniti i to blagovremeno radi primjene na listopadskim lokalnim izborima.

EU ističe kako je visok stupanj međunarodne supervizije nespojiv s europskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u sljedećem razdoblju – naglašava se u izjavi.

Dodaje se kako, nakon odluke Europskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora, EU nastavlja raditi s domaćim vlastima kako bi se ostvarili iskoraci na europskom putu.

tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...