Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

EU odobrila 303 milijuna eura za četiri nova infrastrukturna projekta u BiH, među kojima je Crpna HE Čapljina

EU odobrila 303 milijuna eura za četiri nova infrastrukturna projekta u BiH, među kojima je Crpna HE Čapljina

by | 4. srpnja 2023. 17:45 | Aktualno, Vijesti

Europska komisija je 30. lipnja objavila novi financijski paket za podršku financiranju 14 vodećih investicionih projekata u oblasti prometa, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na zapadnom Balkanu.

Među njima su i četiri infrastrukturna projekta koja se realiziraju u Bosni i Hercegovini, a zemlja će dodatno ostvariti korist i od četiri regionalna projekta.

Kako je priopćeno iz Delegacije EU u BiH novi paket vrijedan 2,1 milijardu eura je za ubrzanje europske perspektive zapadnog Balkana.

Ukupna vrijednost 14 novih vodećih investicionih projekata na zapadnom Balkanu je 2,1 milijardu eura. Taj iznos uključuje bespovratna sredstva EU u vrijednosti 528 milijuna eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih financijskih institucija i doprinose samih zemalja zapadnog Balkana.

Investicije se realizuju kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF), koji predstavlja zajedničku financijsku platformu Europske komisije, financijskih organizacija, država članica EU i Norveške s ciljem unapređenja suradnje u investicijama javnog i privatnog sektora u funkciji društveno-ekonomskog razvoja regije i doprinosa europskim integracijama zapadnog Balkana. Investicijski okvir je glavno financijsko sredstvo za provedbu ambicioznog ekonomskog i investicionog plana EU za zapadni Balkan.

Ovo je peti investicijski paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za zapadni Balkan. Projekti su pripremljeni u bliskoj suradnji s partnerima na zapadnom Balkanu i međunarodnim financijskim institucijama u cilju ubrzanja europske perspektive regije.

Povjerenik EU za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi je tom prilikom poručio: „Ovim novim investicijski paketom glasno i jasno poručujemo našim partnerima na zapadnom Balkanu da je njihova budućnost unutar EU i da ostvarujemo stalni napredak u prevladavanju postojeće razlike u ekonomskom razvoju. Ovi projekti će doprinijeti boljem povezivanju unutar regije kao i sa EU, dekarbonizaciji i konkurentnosti privatnog sektora u regiji. Koristim priliku da pozovem naše partnere na zapadnom Balkanu i međunarodne financijske institucije da što prije pokrenu ove projekte kako bi građani i poslovni subjekti u regiji mogli uživati u koristima ovih investicija.“

Od ukupno 528 milijuna eura bespovratnih sredstava koliko je EU dodijelila regiji, za Bosnu i Hercegovinu je namijenjeno 303 milijuna eura za četiri značajna projekta koji će građanima pružiti konkretne koristi u smislu unapređenja prometa, čiste energije i okoliša. Ukupna investicija omogućena ovim grantovima, zajedno s pozajmicama od međunarodnih financijskih institucija, iznosi 788 milijuna eura.

Riječ je o sljedeća četiri odobrena projekta: Putni koridor Vc: Poddionica autoputa Ozimice – Poprikuše. Tim investicionim projektom će se izgraditi 11,9 km autoputa na Koridoru Vc, od Ozimica do Poprikuša, uključujući pet tunela i devet mostova.

Putni koridor Vc: Dionica autoputa Mostar Sjever – Mostar Jug: Tim investicijskim projektom će se izgraditi 14,2 km autoputa na Koridoru Vc, s početkom prije petlje Mostar Sjever i završetkom nakon petlje Mostar Jug.

Projekat unapređenja sustava vodoopskrbe u Sarajevu: Cilj tog projekta je smanjenje gubitaka vode zamjenom ili sanacijom zastarjelih cjevovoda, pumpnih stanica i bunara, čime će se omogućiti poboljšanje postojećih i priključivanje oko 4.000 novih priključaka za domaćinstva. Projekat ima za cilj poboljšanje ukupne efikasnosti vodoopskrbe u širem području Kantona Sarajevo.

Sanacija Crpne hidroelektrane Čapljina: Sanacija Crpne HE Čapljina je neophodna kako bi se povećao udio obnovljivih izvora energije i smanjile emisije ugljičnih plinova. Projektom će se sanirati oprema Crpne HE Čapljina, čime će se osigurati proizvodni i crpni potencijal za još 15 godina rada.

Bosna i Hercegovina će ostvariti dodatnu korist od četiri vodeća regionalna projekta ukupne vrijednosti 944 milijuna eura, od čega EU osigurava 142 milijuna eura u vidu bespovratnih sredstava: Program sigurnog i održivog prometa (SSTP); GGF: Promoviranje zelenog kreditiranja na zapadnom Balkanu (II); Održiv pristup financijama za poduzetništvo – SAFE; te Go Digital na zapadnom Balkanu.

Foto: Dušan Musa

Tekst: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...