Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Enološki performans BLAŽ Enology održat će se 1. rujna

Enološki performans BLAŽ Enology održat će se 1. rujna

by | 29. kolovoza 2023. 18:27 | Aktualno, Vijesti

Eno-gastro zabavni performans BLAŽ Enology, na kojem će ove godine sudjelovati 32 vinarije iz Hercegovine i Hrvatske, održat će se u petak 1. rujna od 18 sati u Međugorju.

Uz autohtona hercegovačka vina blatinu i žilavku, na BLAŽ-u će se u predstaviti i najbolji plodovi maslina, biljke koje sve više uz lozu osvajaju Hercegovinu, a maslinare okupljaju kroz Hercegovačko udrugu uljara i maslinara.

Osnove o tome kako ‘sljubiti’ hranu i vino i ove godine naučili su polaznici prvog stupnja tečaja somelierstva, koji se održava u sklopu BLAŽ-a, a u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru, najavili su organizatori.

Voditelj ovoga tečaja bio je Dražen Denis Šunjić, WSET. Šunjić je rođeni Mostarac, trenutno nastanjen u Rijeci, tri desetljeća živio je u Londonu, gdje se cijelo vrijeme na različite načine bavio vinima, a svoje znanje već godinama u sklopu BLAŽ-a prenosi i polaznicima tečaja somelierstva.

Iz Udruge BLAŽ ističu kako tečaj prvog stupnja somelierstva organiziraju u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru te da će s ovogodišnjim polaznicima imati 320 certificiranih someliera prvog stupnja.

Kako ranije govori Grgo Vasilj, jedan od začetnika hercegovačkog vinarstva kakvo danas poznajemo, hercegovačke sorte žilavka i blatina nisu dovoljno brendirane. Međutim, nove generacije hercegovačkih vina to mijenjaju pa su ova vina nagrađivana i na najvećem vinskom sajmu Decanter u Londonu, postala sve prepoznatljivija, omiljenija i traženija.

Doprinos tome dao je i tradicionalni eno – gastro zabavni performans BLAŽ Enology koji se ove godine održava sedmi put i koji je postao pravi vinski blagdan i najznačajniji vinski događaj na ovim prostorima, koji ima sve više popratnih sadržaja.

Pored tečaja prvog stupnja somelierstva, održat će se i radionica o blatini i žilavki koju će voditi Tomislav Jakupović, a malo će se organizirati i druženje hercegovačkih vinara s jednim od najboljih hrvatskih someliera Sinišom Lasanom, koji će im dati savjet kako još mogu popraviti svoja vrhunska vina, koja su već osvojila svijet o čemu svjedoče i brojne medalje.

Nakon eno-gastro zabavnog performansa BLAŽ Enology vinari povući će se u svoje vinograde i podrume kako bi pripremali novo vino, a onda u listopadu u Mostaru organiziraju predavanje dr. sc. Caroline Gilby. Ona je konzultant koji već dugi niz godina piše o vinima, posebno se specijalizirala za vina srednje i istočne Europe, a članica je i predsjednica mnogih žirija koji ocjenjuju vina, među kojima je i Decanter u Londonu, navode organizatori.

Pokrovitelji ovogodišnjeg eno-gastro zabavnog performansa BLAŽ Enology su Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, USAID Turizam, Međunarodna zračna luka Mostar, HT Eronet, Vanjskotrgovinska komora BiH i Mercedes Benz Auto Lijanovići doo, dok su sponzori manifestacije JP Elektroprivreda HZ HB, Općina Čitluk, Delta. Sigurnost, ProCredit Bank, Croatia osiguranje, Hotel Grande Casa, Wine hotel Cesarica, Sport centar Međugorje.

Na ovom tradicionalnom događaju sudjeluje više od tisuću posjetitelja, a ove godine zabavljat će ih klapa Sebenico te sestre Ivana i Marije Husar.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...