Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Energetski samit u Bosni i Hercegovini od 23. do 26. travnja u Neumu

Energetski samit u Bosni i Hercegovini od 23. do 26. travnja u Neumu

by | 22. travnja 2024. 13:46 | Aktualno, Vijesti

Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2024. bit će održan u Neumu od 23. do 26. travnja. Događaj organiziraju Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Veleposlanstvo Republike Češke u BiH, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i britanska ambasada u Sarajevu.

Samit će okupiti ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice. Kroz tematske panele, radionice i prezentacije relevantnih projekata, vodit će se diskusije o ključnim temama vezanim za energetski sektor Bosne i Hercegovine.

– Vlada Sjedinjenih Američkih Država snažno je posvećena pružanju podrške Bosni i Hercegovini u njenim naporima ka reformi energetskog sektora. Energetski samit kao platforma za razmjenu znanja i iskustava, svjedočanstvo je napora koje činimo zajedno sa našim partnerima u oblikovanju energetske budućnosti zemlje. Očekujemo produktivne diskusije i konkretne prijedloge koji će doprinijeti boljoj budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine – istakla je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u BiH.

Prvog dana Samita, govorit će se o implikacijama Uredbe EU o mehanizmu za prilagodbu granice ugljika (CBAM), dostupnosti sredstava u bankarskom sektoru za financiranje energetske tranzicije te sigurnosti opskrbe prirodnim plinom kroz razvoj nove infrastrukture. Tijekom drugog dana Samita na uvodnom panelu razgovarat će se o energetskoj efikasnosti sa posebnim fokusom na mala i srednja poduzeća te stambeni sektor. Članovi Zelenog kluba Parlamentarne skupštine BiH govorit će o pravednoj energetskoj tranziciji u BiH, a članovi akademske zajednice razgovarat će o novim pristupima za istraživanje i razvoj.

Ostale teme uključivat će i Sustav trgovanja emisijama (ETS), izazove i mogućnosti investiranja u elektrane na obnovljivu energiju te energetske zajednice u BiH. Završni paneli na ovogodišnjem Samitu govorit će o razvoju tržišta električne energije u regiji te potrebi usklađivanja razvoja mrežnih kapaciteta i distribuirane proizvodnje kako bi se odgovorilo na povećanu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Pokrovitelji Energetskog samita u Bosni i Hercegovini 2024. su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i regulatorne komisije u sektoru energije u Bosni i Hercegovini.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...