Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Energetski napitak “Prime” popularan i među čapljinskim tinejdžerima

Energetski napitak “Prime” popularan i među čapljinskim tinejdžerima

by | 14. studenoga 2023. 15:15 | Aktualno, Vijesti

Eksperimentiranja tinejdžera s energetskim pićima, snusom te raznim drugim supstancama postaju sve više zabrinjavajuća, s obzirom da se na društvenim mrežama u koje roditelji nemaju uvid reklamiraju, te se rade razni izazovi opasni po zdravlje. Nedavno smo u programu govorili o opasnostima snusa i nikotinskih vrećica, a o čemu je većina roditelja doznala, nakon što je jednom učeniku pozlilo. Uz to, odnedavno je među tinejdžerima popularno i uzimanje skupog energetskog pića koja osim po značajno visokoj prodajnoj cijeni, mnogo pogubnije po konzumente sadrže kofeina i šećera dva puta više od trenutno najjačih energetskih pića ili 5-6 puta više od popularnih gaziranih napitaka.

O ovoj problematici na našem području više poslušajte u tonskom prilogu:

Agencija za sigurnost hrane BiH o energetskom napitku Prime

Nakon što je Slovenija zabranila kofeinsku verziju poznatog energetskog napitka Primea jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, a i Hrvatska razmišlja o tome, iz Agencije za sigurnost hrane BiH kažu da su se obratili mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH sa zahtjevom da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti te dostave Agenciji povratne informacije u vezi s provjerom eventualnog prisustva proizvoda koji sadrže L-teanin na našem tržištu.

Odredbama Zakona o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 50/04), neprikladnom za ljudsku konzumaciju smatra se hrana koja sadrži tvari ili sirovine koje nisu dovoljno evaluirane, provjerene i sigurne za ljudsku uporabu, odnosno, napitci sa dodatkom L-teanina smatraju se neprikladnim za ljudsku konzumaciju, kažu iz Agencije.

Na pitanje ima li i na bh. tržištu kofeinske verzije energetskog napitka Prime, iz Agencije kažu kako Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, od strane mjerodavnih inspekcijskih tijela, kao ni putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), do ovog trenutka nije obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine distribuiran taj proizvod.

Nakon zabrane u Sloveniji, hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je hitno ograničavanje konzumacije energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima te nikotinskih vrećica zbog čega će je održao sastanak s HZJZ-om i DIRH-om.

“Sva ostala energetska pića želimo regulirati. U vrlo kratkom roku iznaći ćemo adekvatno rješenje da bismo ograničili mogućnost konzumacije energetskih pića, poglavito mlađoj populaciji”, rekao je ministar Beroš na konferenciji za novinare u utorak poslijepodne. Nakon saznanja da se na tržištu prodaje energetski napitak Prime, koji u sebi sadrži nedozvoljeni sastojak L-teanin, Beroš je održao sastanak s državnim inspektorom Andrijom Mikulićem i ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom. Osim najave zabrane energetskih pića maloljetnicima, tijekom dana poduzeti su i konkretni koraci da se piće s nedozvoljenim sastojkom povuče s hrvatskog tržišta. No, predstavnici ministarstva, zdravstvenog zavoda i inspekcije pričali su i o problematici konzumacije nikotinskih vrećica maloljetne djece. Ministar je poručio da se zakonski okvir za njegovu zabranu još uvijek traži, a da prodaja nikotinskih vrećica nije zabranjena maloljetnicima.
Beroš je rekao da zabrana prodaje maloljetnicima nije definirana zakonom jer nema definicije nikotinske vrećice kao takve, no, dodao je, intenzivno se radi na zakonskom rješenju.
“Želimo ograničiti upotrebu svega onog što je štetno. Kada netko ima ideju zaobići zakonske propise, onda izmišlja nešto novo, nove produkte koji ne spadaju ni pod jedno ni pod drugo. Naš je zadatak dovinuti se kako stati tome na kraj i naći pravno rješenje koje će pokriti to pitanje”, istaknuo je ministar Beroš.

U Bosni i Hercegovini je na snazi Pravilnik o pružanju informacija potrošačima o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 68/13), kojim je preuzeta Uredba (EU) 1169/2011 o pružanju informacija potrošačima o hrani. U Aneksu III. Pravilnika propisano je da se za pića, osim onih na bazi kofeina, čaj ili kavu, ekstrakt čaja gdje naziv proizvoda uključuje pojam “kava” ili “čaj”, a koji su namijenjeni za konzumaciju bez modifikacija i sadrže kofein, iz bilo kojeg izvora, u proporcionalnom omjeru koji prelazi 150 mg/l na deklaraciji mora navesti sljedeća obavijest: „Visok udio kofeina. Ne preporučuje se djeci, trudnicama i dojiljama”, kažu iz Agencije.

Na temelju dostupnih podataka, Panel za dijetetske proizvode, prehranu i alergene pri Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), nakon procjene rizika, zaključio je da pojedinačne doze kofeina do 200mg, odnosno do 3mg po kilogramu tjelesne težine (mg/kg bw) iz svih izvora ne predstavljaju razloge za zabrinutost za općenito zdravu odraslu populaciju.

Kada je riječ o djeci i adolescentima, unos 3mg/kg bw smatra se sigurnim, jer klirens kofeina, tj. sposobnost oslobađanja kofeina, najmanje je jednaka kao i za odraslu populaciju. Sigurnost ove razine unosa potvrđuju dostupna istraživanja o akutnim efektima kofeina na anksioznost i ponašanje kod djece, dodaju iz Agencije.

Također napominju kako je s obzirom na rastuće trendove konzumacije napitaka s povišenim udjelom kofeina, veoma značajna edukacija djece i mladih o sigurnim količinama unosa kofeina.

Inače, unatoč ‘paprenoj’ cijeni i upozorenjima stručnjaka o štetnosti visokih doza kofeina za djecu, energentski napici Prime popularni su i kod naših tinejdžera.

Tekst/Foto: Fena

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...