Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Ekfrastičke teme u crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini

Ekfrastičke teme u crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini

by | 13. veljače 2024. 15:50 | Aktualno, Vijesti

U crkvi svetog Franje Asiškog u subotu, 17. veljače održat će se koncert pod nazivom “Ekfrastičke teme”. Cilj projekta “Ekfrastičke teme” je približiti klasičnu glazbu publici a jedan od partnera projekta je i Centar za obrazovanje i kulturu AKADEMIJA Čapljina. Projekt “Ekfrastičke teme” se realizira uz podršku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a u suradnji s Udruženjem “Hila” iz Srbije, Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine i Centrom za obrazovanje i kulturu AKADEMIJA Čapljina.

Na koncertu će nastupiti duo SA Sinfonietta Julia Gubajdullina (klavir) i Belma Alić (violončelo). Koncert počinje u 19 h. Iz Akademije ističu da je ulaz slobodan i svi su dobrodošli!

„Udruženje za razvoj muzičke umjetnosti i pedagogije “Strings Attached Sinfonietta” objavljuje prvi ekfrastički tekst nastao u sklopu projekta “Ekfrastičke teme”. Tekst „Pet varijacija“ nastao je na osnovu kompozicija izvedenih na koncertu gudačkog tria SA Sinfonietta održanog krajem januara u Umjetničkoj galerija Bosne i Hercegovine. Ekfrastički tekst pokušava da rekreira umjetničke oblike kojima su se bavila muzička djela i da prenese barokne elemente koji su u njima bili dominantni. Tekst to čini sebi svojstvenim izražajnim mogućnostima, najprije narativnošću, a zatim i jezičkim slikama kojima se kroz pet odjeljaka variraju neke od tema započete u Londonskom triju Jospeha Haydna, onako kako ih je autor doživio. Tekst je napisao Vladimir Arsenić, urednik i kritičar“ – priopćeno je iz Udruženja za razvoj muzičke umjetnosti i pedagogije.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...