Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Hilmo Krehić prodavač na veletržnici u Tasovčićima: Traže se samo kupci, nema ih k’o da su u zemlju propali”

Hilmo Krehić prodavač na veletržnici u Tasovčićima: Traže se samo kupci, nema ih k’o da su u zemlju propali”

by | 21. siječnja 2021. 16:32 | Vijesti

   Dvadesetak uzastopno kišnih dana, pa za jug Hercegovine jaka zima s minusima i do – 7 stupnjeva ispod ništice, nisu povoljni uvjeti za trgovanje na veletržnici u Tasovčićima kraj Čapljinine. Hilmu Krehića stalog prodavača iz Radišića kod Ljubuškog, pitali smo – što se trenutačno taži, a on je kao iz topa ispalio:

   „Samo kupci, ništa drugo, njih nema, nikako, k’o da su u zemlju pobigli”, kaže za priču na poljoprivredne teme uvijek raspoloženi Hilmo, te nastavlja:

   „Loše vrijeme, dugo blagdansko razdoblje, dva Božića i Nova godina, više se bilo kući nego na pijaci. Jutri se proda nešto, preko dana ništa. Nema robe, a ni kupaca. Dođe mi jedan kupac iz Nevesinja, kaže u kući mi mrzne, a ne u trgovini – 12 stupnjeva. Neko jutro zove me Ante iz Šujice, kaže kod njih minus 15 stupnjeva. Nema narod ni para, malo voća kupi i to je to”, kaže Hilmo pa u istom stilu dodaje:

   „Prvi je mjesec, visok je ovo i datum, lako je do desetog, dok se poplaćaju novogodišnji računi, ono malo crkavice se raspodjeli i to ti je to. A onda i ovi trgovački centi velikog su maha brate uzeli, gdje god se okreneš uvozna je roba. Malo tko traži ovu našu domaću zelen. Sve uvozno. Ma sve! Ma sve, od šipka, rikule, limuna, vragova, svega. Ovo je došlo čudno vrijeme, što će biti tko zna. Neka prođe prvi mjesec pa ćemo vidjeti na čemu smo”.

   -Hoće li mraz i niske temperature u Bosni pospješiti prodaju ovdje na veletržnici u Čapljini?

   -Pa hoće, nema nama prodaje zeleni dok njih gore ne zamete. To je stara poslovica.

   -Ove godine rano je nestalo mandarina?

   -Je, ranije nego prošlih godina. Vele se i bacilo ovdje, kiše brzo je propadala. Nadamo se boljem kad ovo sve prođe i praznici i ove vremenske nedaće, gore ne može da ga đavliš”, zaključuje Hilmo u narodskom duhu.

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...