Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Presadnice povrća se rasprodale, a cijna kupusa dostigla trešnje

Presadnice povrća se rasprodale, a cijna kupusa dostigla trešnje

by | 25. svibnja 2018. 17:27 | Vijesti

   Dva velika iznenađenja zabilježili smo danas na veletržnici u Tasovčićima, prvo je na njezinom prilazu gdje smo zatekli samo jednu prodavačicu presadnica povrća iz Višića, od koje smo doznali da se sadni materijal kao nikada do sada, rasprodao. Jednostavno, ogromne količine presadnica su razgrabljene, tako da će se još samo dan dva, moći kupiti po koja presadnica. Kako će se odlična prodaja presadnica odraziti na prodaju povrća, znati će se za koji mjesec, tek male količine preostalih presadnica prodaju se po standardnoj cijeni, zelena salata i peršin su po 10 feniga, raštika 20, različite vrste kupusa od 20 do 25, paprike i rajčice od 25 do 30 feniga itd. Prodajom su se hvalili i prodavači cvijeća, što je također rijetkost.

   Druga novina je cijena trešanja, od početka vođenja barometra cijena prije dvadesetak godina, nije zabilježeno da su cijena kupusa i trešanja bile izjednačene. Ovoga puta kupus čija je cijena značajno porasla u odnosu na konac prošlog tjedna i kreće se u rasponu od 1 do 1,2 marke, dostigao je cijenu sitnijih trešanja koje su oko marku, pa do 4 marke koliko se cijene krupni u posude upakirani plodovi. Od prošlog barometra na veletržnici je vladala prava cjenovna bura, malo je artikala zadržalo cijenu, pa bilježimo niz promjena. Uz kupus skuplji su karfiol 2 do 2,2 marke, brokule 2 do 2,5 marke, te zelena salata 1 do 1,5 marku. Dalje, skočile su cijene blitve i špinata 2 do 3 marke za kilogram, tikvice su 1,2 do 1,7 maraka, peršin 3 do 4 marke, a malo iznenađenje je cijena mrkve koja je dostigla skoro rekordnih 1,8 do 2 marke.

   Bilježimo i nekoliko posve logičnih pojeftinjenja, koja su posljedica povećanja ponude kao što su rajčice 1,8 do 2,2 marke, pa paprike 2,5 do 3 marke, zatim krastavci 70 feniga do marku. Nešto jeftiniji još su prasa 1,2 do 1,5 marku, raštika 2 do 3 marke, te mahune čija je nova cijena 3,5 do 4,5 marke za kilogram.

   Nepromjenje ostale su cijene tek nekoliko artikala celera 2,5 do 3 marke, crvenog luka 70 feniga do marku, bijelog luka 2,2 do 3 marke, te graška 2 do 2,5 marke za kilogram.

   Kad je riječ o voću novina su prve maline, koje je dovezao proizvođač iz Ševaš Polja cijena 7 maraka za kilogram. Uz trešnje u padu je i cijena bresaka, nova je 1,8 do 2,2 marke za kilogram. Prve višnje su 2 do 2,5 marke, jezgra oraha je 15 do 20 maraka, a isključivo uvozne jabuke su 1,5 do 2,2 marke. Cijena jagoda u laganom je porastu, trenutačno su 2 do 2,5 marke za kilogram.

   Na prilazu veletržnici uvjerili smo se u povoljne cijene jaja i peradi. Tako se domaća jaja cijene 20 do 22 feniga komad. Pilići od mjesec dana su 4 marke komad, a mlade koke nosilje 12,5 maraka. Bilo je i kunića koji su se zavisno od veličine, kretali od 10 do 15 maraka komad. Ponuda ribe bila je standardna, pastrva iz uzgoja bila je 9, šaran 11, a fileti 14 maraka za kilogram. Riječna riba babuške i keljavci, mogla se kupiti već po cijeni od 3 marke, somići su bili 6 maraka, a jegulja 40 maraka kilogram. Ponuda mliječnih proizvoda bila je standardna, na četiri štanda, a cijene su se kretale 4 do 6 maraka mladi pa do 18 maraka suhi ovčji sir s morina, te kupreški sir u kolutovima. Suhi ovčji sir iz Podveležja bio je 14 do 15 maraka kilogram. Maslo je bilo 12 do 14, a kajmak od 14 do 16 maraka kilogram itd. Na prilazu veletržnici mogla se nabaviti i razna druga roba, od drva i štalskog gnojiva, pa do poljoprivrednih i kućanskih alatki kovača iz Vareša.

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...