Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Drugi festival craft piva „Craftsy“ u Čapljini: Pivoljupci i proizvođači uživali, organizatori pravili planove

Drugi festival craft piva „Craftsy“ u Čapljini: Pivoljupci i proizvođači uživali, organizatori pravili planove

by | 7. kolovoza 2021. 15:01 | Vijesti

Craft piva zahvaljujući festivalu „Craftsy“, osvojila su makar i na jednu noć ljubitelje ovoga drevnog napitka u Čapljini.

Na trgu Hrvatske slobode smjenjivali su se pikantni okusi tog sve popularnijeg napitka sa slasnim zalogajima prigodnih jela koja su posjetiteljima bila na raspolaganju. Manifestaciju Craftsy organizirala je udruga John Lemon House.

Govoreći o manifestaciji i njenim značajkama Anamarija Vidić organizatorica zanimljivog i sadržajnog programa, u izjavi za RPČ je kazala:
„Moglo bi se reći da nam je uspješni prvi festival piva u Čapljini, bio vjetar u leđa za dalje iskorake. Nakon prošlogodišnjeg skromnijeg prostora iskoračili smo na trg, rekla bih na veliku scenu. Naravno, da planova ima ja se nadam da ćemo za godinu dvije manifestaciju preseliti na središnji gradski trg u Čapljini, kralja Tomislava. To bi značilo prerastanje manifestacije u širi regionalni događaj. Smatram da to ovi ljudi koji večeras izlažu, to i zaslužuju“, kazala je Anamarija Vidić ispred udruge John Lemon House, organizatorica drugog festivala piva, „Craftsy“ u Čapljini.
Ivan Kitić, preskočio je značajne događaje u Sarajevu kako bi se sa svojim proizvodom Olimpics 84 brewery, stigao u Hercegovinu:
„Proizvodnja craft piva u Bosni i Hercegovini napreduje, širi se broj proizvođača i povećava proizvodnja. Usporedo se povećava i broj konzumenata. Svi oni koji cijene izvorno i prirodno uživaju u okusima craft piva. To je i razlog što su craft piva nešto skuplja od ovih rekao bih industrijskih“, kratko je stanje u ovoj oblasti, sumirao Sarajlija Ivan Kitić.

Naravno, glavni adut Čapljine na manifestaciji, bilo je Trojansko pivo iz Gabela Polja.
„Polako se razvijemo, nabavili smo i dio nove opreme, usavršili i povećali proizvodnju. Ono što nam u ovoj fazi treba je tržište bez potresa. Pandemija korona virusa ostavila je traga na proizvodnji, pa su sada naše želje usmjerene da više ne bude zatvaranja. Mogu reći da su potrošači prepoznali kvalitetu našeg piva, čime smo jako zadovoljni. Lakše je nego na početku, što se tiče i same proizvodnje, jer raste i broj tvrtki koje nabavljaju repromaterijal i sirovine“, konstatira Mario Ćorić, koji je s Trojanskim pivom začetnik proizvodnje craft piva na čapljinskom području.
Na drugom po redu festivalu craft piva u Čapljini predstavili su se – Trojansko pivo, Proces brewery, Olvmpics 84 brewery, Old Bridž Brewery, Gastroshop „Pomalo“, dok je gastro ponudu bila je zadužena „Selekcija & partneri“. Naravno, ljubitelje vrsnih craft piva i biranih jela u ugodnoj kolovoškoj noći pratio je i odgovarajući glazbeni ugođaj za koji su se pobrinuli – Acustic Duo JAZ, Acustic Duo M&M i BluesA. Voditelj programa bio je Boris Čerkuč.
Uz Čapljince u ponuđenim sadržajima uživali su i posjetitelji iz okolnih gradova i općina. Umjesto zaključka može se reći da čapljinski festival craft piva upravo kao i proizvodnju ovoga napitka treba u narednim godinama njegovati i razvijati, kako bi prerastao u regionalnu manifestaciju.
Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2021/8/708craftsy{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...