Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Dr. Rajič: Raste broj djece oboljele od raka

Dr. Rajič: Raste broj djece oboljele od raka

by | 14. veljače 2024. 15:40 | Aktualno, Vijesti

 Maligne bolesti su drugi najčešći uzrok smrtnosti djece starije od 4 godine u razvijenim zemljama, a prema podatcima domaćih i klinika u regiji, broj oboljele djece s tim dijagnozama raste.

Pedijatar hematoonkolog na Klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar dr. Borko Rajič kaže kako nažalost, i pedijatrija se danas suočava s porastom broja malignih bolesti.

Ističe kako su najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece – leukemije (posebno akutna limfatična), potom limfom i tumor mozga, a slijede solidni tumori – najčešće bubrega.

– Obično bi jednom mjesečno imali po jedno oboljelo dijete, ali prošle godine se slika promijenila. U Klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar u kojoj gravitiraju četiri županije (ZHŽ, HNŽ, HBŽ i SBŽ) na područja Federacije BiH, u 2023. godini registrirano je čak 20-ero oboljele djece od malignih oboljenja – istaknuo je za  dr. Rajič.

Ne znam, kaže on, je li korona razlog tomu ili se nije pratilo zdravlje djece ili je screening bolji ili se pak ljudi osvješteniji i dolaze na kontole jer je ponovno dostupniji zdravstveni sustav, no rast broj oboljenja primijete i kolege u Sarajevu, ali i u susjednoj Hrvatskoj u Zagrebu.

Riječ je dobi djece od 1 do 18 godina za koji doktori ne znaju šta su okidači osim što, veli dr. Rajič, imaju lošu sreću.

– Iako mnoga istraživanja ukazuju da morate imati neku genetsku predispoziciju, kromosomske promjene, biti imunodeficijentni bolesnici, kao i da su zračenje, kemijski spojevi – benzenski spojevi i definitivno zagađenje glavni faktori rizika od tumora, kod djece ispada da imaju samo lošu sreću – ocjenjuje dr. Rajič.

Neki od simptoma leukemija su: opća slabost, blijedilo, krvarenja po koži, iz nosa ili desni, povišena temperatura, bolovi u kostima i zglobovima.

Dr. Rajič napominje kako su velike razlike oboljelih u starijoj i mlađoj dobi.

Po njegovim riječima, pedijatrijske maligne bolesti imaju puno bolje preživljenje, čak do 60 posto kod najtežih oblika, a neki oblici limfoma imaju i preko 90 posto preživljenje, dok kod odraslih najbolji oblici tumora imaju preživljenje 60 posto.

– Što se tiče liječenja, ono je i kod djece kemoterapijom prilično slično kao i kod odraslih, a nešto je jača i agresivnija.  Međutim, postotak izlječenja znatno je veći kod djece jer su djeca manje opterećena dodatnim dijagnozama i onda imaju mogućnost veći broj kemoterapeutika – navodi dr. Rajič.

Dodaje međutim kako sama dijagnoza i promjene u svakodnevnom životu zbog novonastale situacije predstavljaju značajan stresor za samo dijete i njegovu obitelj.

– S jedne strane roditelji imaju ključnu ulogu u pružanju podrške svom djetetu da prebrode maligne bolesti, a opet s druge strane, to je emotivno težak posao pa je i njima potrebna psihološka pomoć – kaže on.

Zato je djeci oboljeloj od raka vrlo važna i podrška škola i generalno sustava kako bi liječenje bilo maksimalno olakšano.

Zato se svake godine obilježava Međunarodni dan djece oboljele od raka kao globalne kampanje s ciljem podizanja svijesti o raku u dječjoj dobi i izražavanja podrške djeci i adolescentima oboljelima od raka, preživjelima i njihovim obiteljima. Ovaj događaj pokrenula je 2002. godine organizacija Childhood Cancer International, koju čini globalna mreža 183 roditeljske organizacije, udruge preživjelih od raka u djetinjstvu, grupe za podršku raku u djetinjstvu i društva za borbu protiv raka, u više od 94 zemlje, na 5 kontinenata.

 

tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...