Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Čapljinskim pčelari najbrojniji među dobitnicima županijskih poticaja

Čapljinskim pčelari najbrojniji među dobitnicima županijskih poticaja

by | 28. siječnja 2021. 17:04 | Vijesti

   Donko Jović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije donio je Odluku o odobravanju isplate novčanih potpora klijentima koji su ispunili uvjete za dodjelu novčane potpore – animalna proizvodnja – oprašivači poljoprivrednih kultura. – pčelarstvo. Odluka je utemeljena na članku 11., Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji članak 6., Naputka o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2020. godinu.

   Sukladno Programu i Naputku obračun novčane potpore za mjere Oprašivači poljoprivrednih kultura – pčelarstvo, vezano za raspoloživa sredstva, izvršen je u iznosu od 7 KM po aktivnom pčelinjem društvu. Sredstva za ostvareno pravo u ponovljenim postupcima iznose 100 KM, što je ostvario jedan klijent iz grada Mostara. Poticaj po osnovu – oprašivači poljoprivrednik kultura, ostvarila su 483 subjekta. Klijent je mogao ostvariti pravo na novčanu potporu do maksimalno 4.000 KM. Sukladno programu i naputku za klijente čiji zbirni iznos zahtjeva za županijske novčane potpore premašuje 4.000 KM, obračun je umanjen do maksimalnog iznosa potpore 2.000 KM za biljnu/animalnu proizvodnju i usklađen s obračunom za klijente kojima je izvršena obrada zahtjeva za kapitalnu/investicijsku potporu u 2020. godini. Iznosi poticaja sada već za prošlu godinu, kreću se od 140 pa do maksimalnih 700 KM.

   Valja reći da sukladno Naputku i Programu, potporu može ostvariti samo jedan od supružnika. Inspekcijski nadzor u provedbi Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji obavljaju inspektori Ministarstva.

   S čapljinskog područja potporu je ostvarilo 97 pčelara, što je približno petina ukupnog broja. Zanimljivo, broj ostvarenih potpora približan je broju članova čapljinske udruge pčelara „Pčela”. Iz Stoca potporu je ostvarilo 59 pčelara, Neuma 30, a iz Ravnog 24 pčelara. Ukupno u Čapljini i tri općine Donje Hercegovine, potporu je ostvarilo 210 pčelara, što je nepunih 44 posto od ukupnog broja klijenata koji su po ovom osnovu ostvarili novčanu potporu.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...