Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Dokumentarac “Štafeta smrti” na granici nadrealnog

Dokumentarac “Štafeta smrti” na granici nadrealnog

by | 8. lipnja 2018. 16:43 | Vijesti

Dokumentarni film „Štafeta smrti“ čija je projekcija održana u Velikoj dvorani čapljinskog hotela „Mogorjelo“, istinska je epopeja o čovjeku u ratu, njegovom žrtvovanju, upornosti, istrajnosti, jednom riječju herojstvu.

Priča koju film donosi na granici je nadrealnog, jer takve storije moguće su samo u teoriji, praktično izgledaju nemoguće, ali one se u ratu, u posebnom stanju ljudske psihe, u posebnom stanju ljudskog uma, ipak događaju.

Da minom pokidano ljudsko tijelo izdrži dvanaest dana ne samo bez liječničke pomoći, nego bez hrane, s tek nešto malo vode, u prohladnoj slavonskoj jeseni, samo po sebi zvuči nevjerojatno. Kako bi priča bila što intrigantnija pobrinuo se prst sudbine, jer oporavak, kakav takav, slijedio je u zarobljeništvu.
Siže je to priče o 11 hrvatskih branitelja pripadnika HOS-a, koji su u proboju iz okupiranih Bogdanovaca 10. studenog 1991. godine, krenuli u svoju „štafetu smrti“. Ušli su u minsko polje, riješeni pronaći siguran put za civile do Nuštra i Vinkovaca.

Zanimljivo 13 civila kojima su bili prethodnica, uspjelo se izvući na slobodni teritorij. Od njih 11 dvojica su danas živa – Đuro Kovačević i Ivica Jurčan. Oni su ujedno i pripovjedači strahota kroz koje su prolazili nakon što je prvi u proboju nedaleko od Marinaca, nagazio na minu.
Ono što se dalje događalo po psihološkoj dramatici podsjeća na čuveni američki film „Spašavanje vojnika Ryana“ u kojem ratni pakao traje uvodnih 27 minuta, dok u „Štafeti smrti“ stvarni pakao započinje eksplozijom mine.

Nakon tog za dio skupine pogibeljnog čina preživjeli na pustopoljini na rubu minskog polja, nedaleko od rijeke Vuke, počinju ‘sanjati’ o dolasku pomoći čime započinje drama koja će za Ivicu Jurčana potrajati duže od pet mjeseci. Na kraju čapljinske projekcije, u zraku je ostalo samo pitanje – je li to moguće?
U skupini koja je krenula u proboj bili su – Zoran Antunović, Ramo Hrbatović, Tihomir Iveta Pinđo, Stjepan Katić, Josip Knežević, Marko Knežević, Žarko Manjkas Crvenkapa, Antun Petričić, Anto Šarić, te dvojica već spomenutih, danas živih – Ivica Jurčan i Đuro Kovačević.
Na čapljinskoj projekciji okupljenima se na početku u ime organizatora, obratio Niko Dragičević, a nakon projekcije junak priče, Ivica Jurčan, te promotor filma Damir Radnić, dragovoljac HOS-a i pukovnik vojske R. Hrvatske u mirovini. Inače, čapljinska projekcija se poklopila s obilježavanjem oslobodilačke akcije „Lipanjske zore“.

{gallery}2018/FilmStafetaSmrti{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...