Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Zahvaljujući novim tehnologijama zaustavljen trend pada proizvodnje rajčica u dolini Neretve: Ubrano oko 5.000 tona prosječna cijena 1,2 KM!

Zahvaljujući novim tehnologijama zaustavljen trend pada proizvodnje rajčica u dolini Neretve: Ubrano oko 5.000 tona prosječna cijena 1,2 KM!

by | 21. srpnja 2021. 12:44 | Vijesti

    Do polovice srpnja u plasteničkoj proizvodnji na čapljinskom području ubrano je oko 5.000 tona ranih rajčica, doznajemo od Marijana Brajkovića, direktora Poljoprivredne zadruge „Matica“ iz Višića. Glavnina tog uroda plasirana je po prosječnoj cijeni od 1,2 KM za kilogram. Ni trenutačne očekivane teškoće u plasmanu rajčica, karakteristične za drugu polovicu srpnja, ne mogu pomutiti zadovoljstvo postignućem. Zahvaljujući tim rezultatima za budućnost se mogu praviti čak i izvozni planovi. Govoreći o preokretu u proizvodnji i razmišljanjima Marijan Brajković direktor Poljoprivredne zadruge „Matica“ iz Višića, kaže:

    „Možemo biti vrlo zadovoljni sezonom u proizvodnji rajčica u zatvorenim prostorima, odnosno plastenicima. Imamo egzaktne, mjerljive, pokazatelje. U zadnje tri, četiri godine uspjeli smo usmjeriti proizvodnju, tako da smo ove godine na čapljinskom području, imali 230 – 240.000 presadnica rajčice pink sorte na podlozi tzv. kalem na dvije grane. Na tome možemo zahvaliti rasadniku „Adria Histhil“ koji je u stanju proizvesti takve presadnice.

                                                   U jeku sezone zbog narasle proizvodnje nestašica ambalaže

   Proizvođači su uvidjeli koje su prednosti takve proizvodnje i rezultati su tu. Imamo situaciju da je kompletno tehnologija proizvodnje rajčice promijenjena. Zahvaljujući tome imali smo vrhunski proizvod, na razini Čapljine kao proizvodnog područja poznatog po proizvodnji u plastenicima što je vrlo bitno kada je riječ o uzgoju povrća. U razgovoru s proizvođačima oni su više nego zadovoljni. Neki od njih nakon više godina, došli su do vrhunskih prinosa sa vrlo dobrom prosječnom cijenom. Priča stvarno ima smisla i potrebno ju je nadograđivati“, kaže direktor Brajković, te na opasku da su crvene sorte rajčica bila upola jeftinije od pink sorti, razlaže:

   „Po procjenama posađeno je samo oko pet posto tih sorti. Dobro su i one krenule u startu, međutim kasnije je cijena pala. U biti da smo ostali na staroj proizvodnji, da nismo išli sa introdukcijom novih sorti i novih tehnologija uzgoja, mi bi danas ostali na crvenim sortama i imali bi prosjek cijene od tri marke za gajbu rajčica. Mislim da je ove godine za pink sorte, prosjek cijene bio oko 1,2 KM za kilogram! Uz prinos koji je za 50, a u nekim slučajevima i do 100 posto uvećan, jasno je o čemu govorimo. Procjenjivali smo da će urod biti negdje oko 3.000 tona, međutim po pokazateljima s kojima raspolažemo, na čapljinskom području proizvedeno je oko 5.000 tona ranih rajčica! To se i te kako osjetilo u jeku sezone berbe, koncem lipnja, kada je dolazilo i do nedostatka ambalaže, pa je bio problem nabaviti gajbe, tako da su izuzetno dobro prošli i proizvođači ambalaže. Ljudima koji nisu razmišljali o tome, odjednom nije bilo jasno – kako to da nema gajbi, kako odjednom tolika potražnja u odnosu na ranije godine. U suštini stvari su jednostavne, imate vrhunski proizvod, imate rekordni prinos i otud enormna potražnja za ambalažom. Čitava priča se dakle, multiplicirala na više načina na korist svih uključenih u lanac ove poljoprivredne proizvodnje“, podcrtava direktor Brajković.

                                                                   Za izvoz potrebno 100.000 eura

Ukratko, zahvaljujući inovativnosti samih proizvođača u prvom redu višićkih ‘zadrugara’, te činjenici da je na čapljinskom području vodeći proizvođač presadnica povrća u regiji tvrtka „Adria histhil“, pri kraju sezone proizvodnje rajčica u zatvorenim prostorima, posve su druge priče od onih na kakve smo navikli, u proteklih dvadesetak godina. Da bi došli do rajčica koje odgovaraju podneblju juga Hercegovine, višićki povrtlari su isprobali čak 24 sorte! Poslije nekoliko godina, izbor je pao na turske hibride, koji imaju karakteristike slične starim sortama tzv. kavadama. Mekše su, ukusnije – tvrde potrošači, nisu tvrde poput kamena kao neki ranije uhodani hibridi, što će reći prirodnije su, a time i ekološki prihvatljivije. Za dalje proizvođačima rajčica u dolini Neretve, treba financijska podrška teška stotinjak tisuća eura kako bi se nastavio rast proizvodnje i pokrenuo izvoz na okolna tržišta, ali o tome drugom prigodom.

D. Musa

{gallery}2021/7/paradajiz{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...