Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nekropola Radimlja: Ogradom zaštićeno dvanaest “zaboravljenih” stećaka u Stocu

Nekropola Radimlja: Ogradom zaštićeno dvanaest “zaboravljenih” stećaka u Stocu

by | 21. svibnja 2021. 15:35 | Vijesti

   Djelovali su kao manje vrijedni, kao neki višak, stećci na doskora neograđenom dijelu nekropole Radimlja sa sjeverne strane prometnice Čapljina, odnosno Mostar – Stolac. Kad bi ih čovjek spazio automatski bi pomislio na slogan jedne ovdašnje željezarije koji glasi: „Sve što nije ograđeno – nije vaše!” Na sreću poštovatelja kulturne baštine, više nije tako, preostali manji dio najpoznatije nekropole u BiH, dobio je zaštitnu ogradu. Govoreći o realizaciji tog projekta Maja Lopin ravnateljica Javne ustanove „Radimlja” Stolac, kaže:

   „Završili smo jedan za nas dugotrajan proces i ono što je bilo najbitnije zatvorili smo i mali dio nekropole Radimlja. Kada govorimo o povijesti nekropole Radimlja, često spomenimo da je krajem 19. stoljeća kada se pravila glavna prometnica prema gradu Stocu iz smjera Čapljine i Mostara, nekropola na žalost, podijelila na dva dijela. Od tada je nekropola razdvojena, jedan dio je ostao s druge strane prometnice. Ove godine zahvaljujući sredstvima koje smo dobili od Federalnog ministarstva kulture i sporta, uspjeli smo nakon velikog dijela nekropole ograditi i mali tako da sada nekropola Radimlja ima zaštitnu ogradu s čime smo spriječili dalju devastaciju stećaka”, kaže ravnateljica Lopin, te pojašnjava:

   „Na ovom malom dijelu nekropole imamo 12 stećaka, a s druge strane prometnice 121, dakle sveukupno nekropola Radimlja, na dvije strane prometnice, ima 133 stećka. Sada su zaista svi dobro ograđeni možemo uistinu raditi i na održavanju i na očuvanju na primjeren način”, kaže ravnateljica Lopin, te na upit je li bar u futurističkim planovima projekt izbavljenja stećaka koji su ugrađeni u prometnicu, nastavlja: „Ono što se dogodilo prije nešto više od stotinu godina uništilo je nekropolu u jednom značajnom dijelu. Mi imamo jedan utopijski plan, rekla bih jedan utopijski plan, odnosno jedan projekt, koji uključuje izmještanje sadašnje trase puta, u potpunosti izvan nekropole. Međutim, to su već veliki planovi i zahtjevana realizacija koju bi voljeli vidjeti u budućnosti. Kažem utopistički iz razloga što bi uistinu bilo idealno kada bi se mogla izmjestiti prometnica, no u ovom trenutku ono što imamo moramo čuvati, a ono što u budućnosti budemo mogli odraditi sigurno ćemo i učiniti”, kaže ravnateljica Lopin.

   Uglavnom, nakon što je i manji dio dobio ogradu, nekropola Radimlja ne samo novi sadržaj nego kompleksniji i kompletniji izgled, pa makar je razdvajala i prometnica.

Tekst i foto: D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!