Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Diploma za unapređenje poljoprivrede

Diploma za unapređenje poljoprivrede

by | 10. listopada 2017. 12:58 | Vijesti

Radiopostaja Čapljina program emitira 41. godinu, i sve to vrijeme ima redovite emisije posvećene poljoprivredi. Čak i u vrijeme rata. Razumljivo, jer ovo je kraj intenzivne poljoprivredne proizvodnje. Riječ je, uglavnom, o mediteranskim kulturama, prilagođenim ovdašnjoj klimi i nevelikim parcelama koje mogu dati tijekom sezone i više berbi različitih kultura. U specijaliziranim emisijama, ali i informativnim, prati se sve što je vezano uz poljoprivredu, od proizvodnje, zaštite i plasmana, do edukacijskih tema.

O raznovrsnim temama govorili su brojni sugovornici, poljoprivrednici i eksperti za različite oblasti. Jedan od njih je pokojni pr. dr. sci. Ante Beš, stručnjak za zaštitu bilja, čovjek koji je na izniman način povezivao teoriju i praksu. Obilazili smo teren u čapljinskoj općini i šire u Hercegovini, izravno je komunicirao s poljoprivrednicima, odgovarao na njihova pitanja … S njim smo surađivali petnaestak godina, imao je redovitu tjednu emisiju, a njegov odlazak je nenadoknadiv jer takvog znalca, naprosto nema. Naravno da postoje vrsni znalci u poljoprivredi, ali brojni agronomi su nam rekli da su i sami s nestrpljenjem čekali emisije, jer ono što je Beša razlikovalo od drugih jest da je imao vrlo široko znanje i bogato iskustvo koje je na jedinstven način znao prenijeti tako da su ga razumjeli i visoko educirani stručnjaci i oni skromnog obrazovanja.
Slušateljima Radiopostaje Čapljina sasvim je uobičajeno da imaju emisiju o poljoprivredi. Podsjećamo, zemaljskim signalom Radiopostaja Čapljina pokriva područje od 100 kilometara u promjeru, na kome živi oko 100 000 stanovnika, a putem interneta može se pratiti diljem svijeta.
I sami smo bili iznenađeni činjenicom na koju su nam prije nekoliko godine ukazali iz Veleposlanstva SAD u BiH , da je provedeno istraživanje pokazalo da smo vodeći jedinstveni na prostoru BiH s tako dugom tradicijom u pripremi i emitiranju emisija za poljoprivrednike. Svi novinari koji su dulje ili kraće radili u Radiopostaji Čapljina pripremili su po neki prilog i emisiju na temu poljoprivrede, no najviše su u ovom segmentu sudjelovali novinari Dušan Musa i moja malenkost, Ivanka Džajić.
Nama, djelatnicima, to je uobičajena radna obveza, ali nas raduje kad trud još netko primijeti. Dobila je Radiopostaja Čapljina na stotine različitih priznanja, zahvalnica, diploma, plaketa… Posljednje u nizu koje nam je stiglo, ipak je posebno. Jedinstveno priznanje je Diploma koja je Radiopostaji Čapljina dodijeljena za unapređenje poljoprivrede kroz medije. I povod je značajan. Federalni agromediteranski zavod Mostar dodijelilo je priznanje povodom 65. godišnjice utemeljenja Duhanskog instituta Mostar, kao prve znanstvenoistraživačke organizacije u Hercegovini i 90 godina duhanske pokusne službe u Bosni i Hercegovini 1927.-1952.-2017.
Spomenuti jubileji su vrijedni isticanja, te je Radiopostaja Čapljina još ponosnija što ima mali ali nama veliki udjel u njima. Čestitajući Radiopostaji Čapljina na značajnim postignućima u oblasti poljoprivrede , prof.dr. sc. Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, među ostalim je naglasio: „Vaša nagrada je 100 posto zaslužena , zaslužili ste čak i više…”

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...