Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Danas se obilježava Uskrsni ponedjeljak

Danas se obilježava Uskrsni ponedjeljak

by | 1. travnja 2024. 12:43 | Aktualno, Vijesti

Katolici u BiH proslavili su u nedjelju blagdan Uskrsa. Održana su svečana misna slavlja u svim župnim crkvama, a po običaju vjernici su se natjecali u tucanju pisanicama. Svi katolici za ovaj blagdan potrude se imati što bolju blagdansku trpezu prema svojim mogućnostima.

Dan nakon Uskrsa kršćani obilježavaju Uskrsni ponedjeljak. Na ovaj dan u crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika, koji su ga prepoznali tek naknadno kada je lomio kruh. Običaj za ovaj dan je da se posjećuju rodbina i prijatelji, a među običajima je i hodočašćenje u marijanska svetišta.

Javne ustanove i poduzeća, u gradovima s većinskim hrvatskim i katoličkim stanovništvom na ovaj dan ne rade, dok mnogi privatnici rade skraćeno radno vrijeme.

Inače, ovaj tjedan od Uskrsa do iduće nedjelje naziva se bijeli tjedan, a naziv je dobio prema odjeći novokršetnika kakva se nosila u počecima Crkve. Uskrsno vrijeme traje još 50 dana, do blagdana Duhova.

 

Foto: ktabih

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...