Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Danas se obilježava Međunarodni dan muzeja i noć muzeja u BiH

Danas se obilježava Međunarodni dan muzeja i noć muzeja u BiH

by | 18. svibnja 2024. 10:06 | Aktualno, Vijesti

Međunarodni dan i Europska noć muzeja, najveći muzejski događaji u Bosni i Hercegovini, bit će održani danas. Svake godine, službeno od 1977. godine, Međunarodni savjet za muzeje ICOM organizira Međunarodni dan muzeja, koji predstavlja jedinstven trenutak za međunarodnu muzejsku zajednicu.

Tema ovogodišnjeg Dana muzeja “Muzeji za obrazovanje i istraživanje” naglašava ključnu ulogu kulturnih institucija u pružanju holističkog obrazovnog iskustva. Taj dan se zalaže za svjesniji, održiviji i inkluzivniji svijet.

– Svake godine, počevši od 2020. godine, Međunarodni dan muzeja podržava niz ciljeva iz Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. U skladu s tim, u 2024. godini fokus je na kvalitetno obrazovanje (osigurati inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i promovirati mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve) te industrija, inovacije i infrastruktura (izgraditi otpornu infrastrukturu, promovirati inkluzivnu i održivu industrijalizaciju i podstaći inovacije). Za IMD 2024 ICOM želi pozvati ljude da preispitaju obrazovanje i zamisle budućnost u kojoj dijeljenje znanja prevazilazi barijere, gdje se inovacije ujedinjuju sa tradicijom, a sve za izgradnju informiranijeg i inkluzivnijeg svijeta – navodi se.

Kao što je istaknuto u Rezoluciji ICOM-a “O održivosti i provedbi Programa održivog razvoja do 2030., Transformacija našeg svijeta” (Kyoto, 2019.), svi muzeji imaju ulogu u oblikovanju i stvaranju održive budućnosti, a to mogu učiniti obrazovnim programima, izložbama, informiranjem zajednice i istraživanjem.

– Ulaz na sve događaje je besplatan, a organizator ovih manifestacija je ICOM BiH u koordinaciji sa bosanskohercegovačkim muzejima – ističe se.

Prije 1977. godine, kad je službeno u svijetu počelo obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, ICOM je, na sastanku 1951. godine, pod nazivom “Crusade for museums” (Borba za muzeje) okupio međunarodnu muzejsku zajednicu kako bi razgovarali o temi “Muzeji i obrazovanje.” Ideja za Međunarodni dan muzeja upravo je inspirirana okvirom za pristupačnost muzeja koji je razvijen na tom sastanku.

Prvi službeni plakat ICOM-ova Međunarodnog dana muzeja objavljen je 1997. godine, o temi borbe protiv nezakonitog prometa kulturnim dobrima. Plakat je te godine usvojilo 28 zemalja.

U 2011. godini predstavljeni su i institucijski  partneri, web stranica i komunikacijski komplet za Međunarodni dan muzeja, označavajući prekretnicu za ovaj događaj. ICOM je prvi put te 2011. godine bio pokrovitelj Europske noći muzeja, događaja koji se održava danas. Cilj Europske noći muzeja je da se u neuobičajeno vrijeme, do kasnih večernjih sati, približe muzeji, njihove zbirke i programi, svima, osobito mlađoj populaciji.

Širom svijeta sve više muzeja sudjeluje u Međunarodnom danu muzeja. Prošle godine na manifestaciji je sudjelovalo više od 37.000 muzeja u oko 158 zemalja i teritorija. U 2021. godini, proslava i obilježavanje tog dana je pojačala svoj utjecaj razvojem hibridnih aktivnosti širom svijeta, dopirući do 89 milijuna korisnika interneta putem društvenih medija, novinskih članaka, blog postova i još mnogo toga.

ICOM-ov Savjetodavni odbor svake godine predlaže društveno relevantnu temu za Međunarodni dan muzeja, različitim aktivnostima prezentirati dostignuća iz prethodnog perioda, ukazati na značaj muzeja koji imaju za razvoj društva, njihove probleme, te afirmirati muzeje kao javne ustanove, omogućavajući tako svim muzejima svijeta da se u maju usredotoče na isti sadržaj pa poruke muzejske zajednice snagom sinergije snažnije odjekuju u javnosti.

– Tome, naravno, doprinose i stalne preporuke uz taj dan, kojima je cilj da posjetitelju olakšaju pristup u muzej, kao što su slobodan ulaz, ali i organiziranje različitih događanja poput promotivnih kampanja, otvaranja izložbi, otvaranja novih muzejskih prostora, produženog radnog vremena, organiziranja koncerata, te različitih programa namijenjenih različitim ciljnim grupama – djeci, porodicama, marginaliziranim grupama. Temom se, također, naglašava značajan doprinos muzeja suvremenom društvu – ističe ICOM BiH.

Izvor: Fena

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...