Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Danas je Čista srijeda – počinje korizma

Danas je Čista srijeda – počinje korizma

by | 14. veljače 2024. 15:42 | Aktualno, Vijesti

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, i njome započinje vrijeme od 40 dana (ne računajući nedjelje) što je poseban oblik pokorničke priprave za proslavu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Pepelnica je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta i pozivana dublje promišljanje i promjenu srca. Na blagdan Pepelnice svećenik posipa vjernike pepelom uz riječi “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju!”.

Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Pepeo se dobiva od blagoslovljenih grančica palme korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom. Pepelnica je pomični spomendan, pa nije svake godine istog datuma, ali uvijek pada na srijedu.

Da bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijedanim postom i nemrsom. Post se odnosi se na vjernike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina. Post i nemrs ne obvezuju one koji se nalaze u težim životnim situacijama, kao što su npr. bolesnici, trudnice, dojilje, putnici ili oni kojima je zbog trenutačnih okolnosti u kojima se nalaze teško postiti i ne mrsiti.

Tekst/foto: Fena

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...