Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Dado Klarić stočar s granične međe: „Dođite vi više puta, ali samo snimat stoku, u ljude sam se razočara’“

Dado Klarić stočar s granične međe: „Dođite vi više puta, ali samo snimat stoku, u ljude sam se razočara’“

by | 28. rujna 2017. 10:54 | Vijesti

Briga koza za Požarevački mir, nameće se zaključak gledajući stado Dade Klarića, Hercegovca iz Brotnja (od Čitluka), trenutno nastanjenog u Prudu koji metar južno od hercegovačke granice. U potrazi za sočnijom travom koze su graničnu među koju obilježava tabla na kojoj piše – državna granica, u pet minuta dva tri puta pretrčale tamo ovamo, čineći granične prekršaje. Na svojoj uobičajenoj dnevnoj ruti nije ih briga za prije nepunih tristo godina (okrugli jubilej bit će iduće, 2018. godine), u srbijanskom Požarevcu udarenu granicu između Austrije i Venecije s jedne i Osmanskog carstva s druge strane.
„Jest mi neka granica“, kao da poručuju, granice idu vrhovima brda, rijekama, jezerima, a vidi ove – preko polja, pa podnožjem brdašca…“

Kao i na mnogim drugim dijelovima između Hercegovine i Dalmacije, granica između hercegovačkih Crnića i dalmatinskog Pruda posve je nelogična, ali zato nije pastir Dado, koji na upit kako njegovo stado „devri“ s granicom, kaže:
„Nema problema, koze idu svaki dan gdje ih je volja. Kad je ljeto i suša vole dolje u polje, a jeseni u brdo, u Bosnu i Hercegovinu. Uvijek je tako bilo, ni’ko ne brani ništa“, veli Dado, pa kad se stado malo primirilo nastavlja:
„Dođite vi više puta, ali samo snimat stoku, ništa drugo, mene samo stoka interesira. Ljudi, aa…aaa jok, ne vole stoku, ja volim. Cijeli svoj vijek čuvam. Ljudi su postali čudni, ne vole raditi. Kad tjeraš stado, kažu da smo mi što čuvamo, zaostali, a kad dođu kupit jare, skupo. Vidi, sad skupo?! Neka oni čuvaju, pa će vidit kako je. Nema sveca, ni petka, nema mora, nego svaki dan za kozama, pa kud ona ti za njom, ne daš da ide u štetu, u tuđe. Čuli skupo im, meni jare nije skupo“, naglašava Dado, a zatim pojašnjava da je za posao pastira vrlo važna obuća:
„Za ovaj posao najbolje su papuče, lake su i udobne. Možeš s njima u štalu, po rosi…“, nastavlja Dado opisivati prednost gumene obuće poznate u narodu kao ‘bate’.
Dok su koze pasući oko table s natpisom – Državna granica, doslovce brstile granicu, iza stijena se ukazala magarica.
„To je Tereza“, odgovara Dado na naš ljubopitljiv pogled. Lijepo pjeva k’o Tereza Kesovija, pa sam joj dao ime Tereza. Dobit će i prinovu, na proljeće“, pojašnjava, ali ne kani prinovu zadržati.
„Dosta je Tereza, držim je iz hobija, kažem lijepo pjeva“, ali je ne uspijeva nagovoriti da ‘pusti’ koju ariju. Tek kad smo se odmakli podalje, Tereza si je dala oduška poznatom magarećom skladbom.
Od sugovornika Dade, Klarića, doznajemo da je magarad trenutno, na cijeni.
„Evo sad kad bi prodavao Terezu, trkom bi mogao dobiti 4 – 5.000 kuna.“
Tako je to uz granicu, stoka ne vodi računa o Požarevačkom miru i njegovim postignućima, hoda za travom, a na tom dijelu jedini pastir, za njom. Idila, reklo bi se da nije već dobro znanog slučaja „Crnići“, sela koje nema veze s matičnom općinom i državom, nego živi u simbiozi s hrvatskim gradom Metkovićem.

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...