Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Đaci i radnici mogu kupiti mjesečnu kartu za vlak Čapljina – Mostar – Čapljina

Đaci i radnici mogu kupiti mjesečnu kartu za vlak Čapljina – Mostar – Čapljina

by | 5. lipnja 2023. 16:06 | Aktualno, Vijesti

Na upit sušatelja Radiopostaje Čapljina, postavili smo pitanje Željeznicama Federacije BiH o prijevozu bicikla s vlakom, te je li moguće kupiti mjesečnu kartu za vlak. Odgovor smo dobili pismenim putem, te ga prenosimo u cijelosti:

“Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine ne posjeduju u svom voznom parku kola sa mjestima predviđenim za prevoz bicikla. Prevoz bicikla u vozovima ŽFBiH moguć je samo ukoliko je bicikl sklopiv i upakovan kao ručni prtljag, te se kao takav može smjestiti u vagon za prevoz putnika ili u prostor predviđen za ručni prtljag.
Mjesečna karta Čapljina-Mostar – Čapljina može se kupiti kao mjesečna radnička ili mjesečna đačka karta. Mjesečna radnička karta na navedenoj relaciji košta 115 KM, a mjesečna đačka 64 KM. Za kupovinu radničke ili đačke mjesečne karte potrebno je na odgovarajućoj putničkoj blagajni željezničke stanice kupiti legitimaciju K-19 (godišnja evidencija na osnovu koje se kupuje mjesečna karta). Na legitimaciju treba zalijepiti odgovarajuću fotografiju, te upisati i ovjeriti tražene podatke na legitimaciji u svom preduzeću ili ustanovi. Nakon toga, popunjenu legitimaciju treba donijeti na putničku blagajnu da bi ŽFBiH popunile i ovjerile svoj dio podataka, nakon čega se može pristupiti kupovini mjesečne karte. Legitimacija K-19 važi jednu kalendarsku godinu i košta 2,00 KM, a karta se kupuje svaki mjesec na osnovu iste.
Prilikom putovanja, putnik uz voznu mjesečnu kartu mora imati i legitimaciju K-19, jer jedno bez drugog ne važi, odnosno, smatrat će se kao putnik bez vozne karte”, navodi se u odgovoru Željeznica FBiH.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...