Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Vjesnici proljeća: Ljubičice i na brdskim visovima

Vjesnici proljeća: Ljubičice i na brdskim visovima

by | 20. veljače 2020. 13:04 | Vijesti

   Da s vremenom valja biti oprezan najbolja je potvrda tekuća zima. Primjerice, dobar dio ptica koje zimuju na jezerima Hutovog blata je izostao, zašto?

   „Zima nije bila jaka na sjeveru, imale su dovoljno hrane”, kaže Josip  Vekić, ing. lovstva i zaštite okoliša, inače voditelj Službe zaštite Parka prirode Hutovo blato, uz opasku da su se dio ptica koje su došle na zimovanje, neuobičajeno rano odlučio na povratak.

   Dakle, s faunom narodski kazano nešto nije u redu, a slično je i s florom. Tako su cvjetovi ljubičica već uobičajen pojava i na brdskim visovima, poput ljubuškog naselja Greda koje je smješteno oko 520 metara iznad mora. Ljubičice, ovu smo prepoznali kao lat. Viola elegantula ili elegantna ljubičica, su procvjetale. S druge pak, strane bademi u Starom gradu iznad Ljubuškog, koji ga okite za dan prvog spomena, odnosno Dan grada, 21. veljače, tek stidljivo razvijaju prve cvjetove. To se može tumačiti dvojako – zimska jutra su ipak bila za njih prehladna, a drugo – oprezni su zadnjih desetljeće dva vrijeme ih je poslije cvatnje znalo neugodno iznenaditi.

   Treća, narodna kaže – neće zima na nebu zimovati! Upravo od te izreke strahuju poljodjelci pribojavajući se neuobičajenih proljetnih mjeseci, poput prošlogodišnjeg svibnja, koji je ljetinu žeo i prije nego je sazrela.

 

Tekst i foto: D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...